Diete si regimuri

Un somn bun te ajuta sa slabesti

Publicat: 25 ian. 2011
7

Prea multa munca, prea mult timp petrecut la televizor, iesirile prin cubluri, toate acestea isi lasa amprenta asupra organismului, care nu mai are timp sa se odihneasca suficient. Studiile arata ca lipsa somnului conduce la anxietate, depresii, libido scazut si o stare generala proasta.

Somnul este influentat de orientarea patului. Vezi cum trebuie sa-si asezi patul pentru a te odihni bine  

Potrivit cercetatorilor, lipsa somnului are efecte si asupra echilibrului hormonal. Doi sunt hormonii mai afectati: leptina, care e responsabila cu senzatia de satietate si grelina, produsa de sistemul digestiv, care da senzatia de foame. Lipsa de somn scade nivelul leptinei si mareste nivelul grelinei. Si pentru ca nivelul de energie este redus, organismul va cere alimente calorice, in special dulciuri. Asa se explica si de ce dupa o noapte alba ne saturam mult mai greu.

Aveti probleme cu somnul? Mancati struguri rosii  

Calitatea somnului conteaza mai mult decat cantitatea
Odihna insuficienta ar putea explica partial „epidemia de obezitate”. Specialistii sustin insa ca nu ajunge doar sa dormim, ci si cum dormim. Degeaba dormi noua ore, daca te trezesti de 3-4 ori pe noapte.

Cei care se trezesc obositi, desi au dormit mai bine de opt ore ar putea suferi de apnee in somn – afectiune in care ti se opreste respiratia timp de cateva secunde, suficient cat sa te trezesti. Medicii specialisti in somnologie citati de WebMD spun ca pacientii obezi care se trateaza pentru apneea in somn reusesc sa slabeasca mai repede odata vindecati.

Scapati de insomnii daca stingeti becul cu mult inainte de a va culca  

Daca nu suferi de apnee, ci de insomnie, efectul este cam acelasi: lipsa unui somn odihnitor te impiedica sa scapi de surplusul de kilograme. Pentru a dormi mai bine este suficient sa ai mai multa activitate fizica. In timp ce oboseala psihica duce la insomnie, cea fizica, aparuta in urma sportului, reduce hormonii de stres si, surprinzator, te ajuta sa te relaxezi.

Citeste si:

Amprenta metabolica este decisiva in dieta de slabire. Vezi ce tip metabolic esti pentru a sti ce conduita sa adopti (I)

Amprenta metabolica este decisiva in dieta de slabire. Vezi ce tip metabolic esti pentru a sti ce conduita sa adopti (II) 

Amprenta metabolica este decisiva in dieta de slabire. Vezi ce tip metabolic esti pentru a sti ce conduita sa adopti (III) 

Adauga un comentariu