Actualitate

Ce au gasit specialistii ieseni in apa de baut. Rezultatele analizelor sunt inspaimantatoare

Publicat: 15 feb. 2016
1

Daca autoritatile responsabile ar tine seama de pericolul de imbolnavire care exista in apa de baut, ar trebui sa inchida toate sursele de apa sau sa ia masuri aspre impotriva celor care se ocupa cu monitorizarea calitatii acesteia. Ani de zile avertismentele specialistilor au fost pur si simplu ignorate.

Anul trecut, Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a trimis, in repetate randuri, adrese catre primariile din judet pentru a transmite date privind actualizarea evidentei surselor locale de apa si obligatia monitorizari calitatii apei din sursele locale publice. In cele 93 de comune, trei orase si municipiul Pascani exista aproximativ 9000 de fantani publice de unde populatia ia apa de baut si gatit. In urma acestor adrese, anul trecut, doar 14 comune si municipiul Pascani au trimis probe din fantani. Rezultatele analizelor din laboratorul DSP Iasi arata ca exista un pericol urias de imbolnavire a populatiei care bea apa din fantanile publice.

De exemplu, din cele 10 probe de pe raza municipiului Pascani, noua erau necorespunzatoare atat din punct de vedere chimic cat si bacteriologic. Populatia care se aprovizioneaza cu apa din fantanile respective se poate imbolnavi oricand. O situatie la fel de grava este si in comuna ieseana Valea Lupului unde toate probele aduse la laborator erau necorespunzatoare, apa fiind nepotabila. Pe parcursul anului 2014, doar trei primarii din localitatile Deleni, Mironeasa si municipiul Pascani au prezentat probe de apa din cateva fantani publice. Si in 2014, apa din municipiul Pascani avea mari probleme. Din cele 30 de probe, 29 nu erau corespunzatoare din punct de vedere chimic si 20 din punct de vedere bacteriologic.

„Vom face o actiune de control privind monitorizarea calitatii apei din sursele locale publice. Anul trecut am trimis de 3 ori adrese la fiecare primarie ca sa ne trimita o situatie si sa prezinte probe. Foarte putine primarii au venit cu probe de apa din fantanile publice. Vom vedea ce solutie putem gasi pentru a obliga primariiile sa aduca probe de apa pentru testare. Intr-adevar sunt probleme mari cu apa din fantanile publice din judet”, a declarat dr. Liviu Stafie, drectorul DSP Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu