Magazin

Cele 3 tipuri de hipotiroidism – cauze si tratament

Publicat: 19 ian. 2018
1

Hipotiroidismul este o boala a sistemului endocrin. Acest termen descrie un set de simptome clinice care reduc actiunea hormonilor tiroidieni asupra tesuturilor. In articolul de azi iti prezentam cateva informatii esentiale despre principalele tipuri de hipotiroidism.

Functia axei hipotalamo-hipofizare-tiroidiene

TSH-ul (tirotropina, un hormon care stimuleaza tiroida) este produs de catre hipofiza anterioara dupa ce aceasta primeste hormonul hipotalamic THR (hormon eliberator de tirotropina).

Tipuri de hipotiroidism in functie de abordari

 

TSH-ul se ataseaza unor receptori specifici localizati in celulele tiroidei. Drept consecinta, se declanseaza o serie de procese al caror rezultat final este productia si secretia urmatorilor hormoni tiroidieni:

 • T4 (tiroxina), un hormon produs doar de catre tiroida.
 • Aproximativ 20% din productia hormonului T3 (triiodotironina) se datoreaza tiroidei. Restul este produs de tesuturile vizate de T4, un proces realizat de catre o enzima numita deiodinaza.
 • O parte din nivelul de T4 este convertit in forma sa inactiva, T3r. Si aceasta functie este executata de deiodinaza.

Activitatea axei hipotalamo-hipofizare-tiroidiene este reglata prin intermediul unui mecanism de feedback. Atunci cand nivelul de T3 si T4 isi atinge limitele superioare, acesti hormoni inhiba productia de TSH si TRH. Astfel, TSH-ul si TRH-ul nu mai stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni.

Tipuri de hipotiroidism ce afecteaza organele

 

Care sunt principalele tipuri de hipotiroidism?

In majoritatea cazurilor, hipotiroidismul are la baza o reducere a secretiei hormonilor. Conform nivelului anatomic la care are loc schimbarea, exista 3 tipuri de hipotiroidism: primar, secundar si tertiar.

Hipotiroidismul primar

Tipuri de hipotiroidism in functie de hormoni

 

Hipotiroidismul primar implica un dezechilibru la nivelul tiroidei insasi. Glanda isi poate micsora productia de hormoni tiroidieni din urmatoarele motive:

 • Reducerea masei glandulare. In aceasta situatie, atat numarul celulelor glandulare, cat si nivelul hormonilor produsi scad. Acest lucru se intampla atunci cand se declanseaza tiroidita cronica limfocitara, principala cauza a hipotiroidismului la adulti. Pierderea masei glandulare poate fi si consecinta tratamentelor cu iod radioactiv sau a tiroidectomiei (indepartarea partiala sau totala a tiroidei).
 • Prezenta unui defect congenital in dezvoltarea tiroidei.
 • Dietele sarace in iod. Aceasta este principala cauza a hipotiroidismului in tarile aflate in curs de dezvoltare.
 • Inhibarea productiei hormonilor tiroidieni. Procesul de productie a hormonilor tiroidieni se poate modifica in orice etapa a vietii din cauza unor factori interni sau externi. Atunci cand cauza problemei este interna, schimbarea are la baza o anumita carenta nutritiva. Cele mai frecvente surse externe sunt medicamentele (de pilda, sarurile de litiu).

Deoarece axa hipotalamo-hipofizara-tiroidiana urmeaza un mecanism de feedback negativ, reducerea productiei de hormoni tiroidieni provoaca cresterea nivelului de TSH, care in cele din urma va creste si nivelul hormonilor tiroidieni.

Un TSH excesiv reprezinta cea mai utila data analitica in diagnosticarea hipotiroidismului primar.

Hipotiroidismul secundar

Tipuri de hipotiroidism si trasaturile specifice

 

Hipotiroidismul secundar este provocat de reducerea secretiei hormonilor tiroidieni din cauza unei productii scazute de TSH a hipofizei. Atunci cand TSH-ul se afla sub limitele normale, tiroida (care functioneaza corect) este substimulata. Astfel, productia de T3 si T4 scade.

Principalele cauze ale hipotiroidismului secundar sunt:

 • Necroza ischemica a hipofizei (tesutul moare din cauza scaderii fluxului sanguin).
 • Prezenta tumorilor.
 • Diminuarea generala a functiei hipotalamusului anterior (sindromul Sheehan).
 • Feedbackul negativ care regleaza axa hipotalamo-hipofizara-tiroidiana. Astfel, creste nivelul TRH-ului pentru a se stimula secretia TSH-ului. Insa acest plus de TRH nu are niciun impact asupra hipotalamusul, care este sursa problemei.

Cu alte cuvinte, hipotiroidismul secundar presupune o lipsa de raspuns la cresterea nivelului de TRH.

Hipotiroidismul tertiar

Nivelul hormonilor si diferitele tipuri de hipotiroidism

 

Ultimul dintre aceste 3 tipuri de hipotiroidism implica reducerea secretiei de TRH la nivelul hipotalamusului. Deoarece hipotalamusul nu este stimulat suficient, acesta secreta mai putin TSH, ceea ce reduce si stimularea tiroidei, precum si secretia de T4 si T3.

Desi tiroida produce mai putin hormoni, hipotalamusul nu isi creste productia de TRH. Insa dezechilibrul poate fi corectat prin intermediul administrarii exogene de TRH, deoarece hipofiza inca raspunde adecvat la acest hormon.

Rezistenta periferica a tesuturilor la hormoni

In cazuri rare, hipotiroidismul este cauzat de rezistenta periferica a tesuturilor la hormoni. Acest lucru provoaca mutatii ale genelor asociate receptorilor tiroidieni prezenti in tesuturi, functiile acestora fiind modificate. Astfel, tesuturile nu mai raspund corect la actiunea hormonilor.

De asemenea, in cazuri foarte rare hipotiroidismul poate avea la baza inactivitatea periferica a hormonilor tiroidieni. Acest dezechilibru poate fi asociat unor modificari ale procesului de conversie a T4 in T3 si a T4 in T3r.

Mai exact, conversia T4 in T3 este inhibata, ceea ce reduce nivelul celui de-al doilea hormon. Nivelul de T3r (forma inactiva a ambilor hormoni mentionati anterior) creste.

Simptomele clinice ale principalelor tipuri de hipotiroidism

Simptomele hipotiroidismului sunt asociate carentelor hormonale care incetinesc procesele metabolice. Printre aceste semnale de alarma se numara:

 • O senzatie de frig constanta, in ciuda temperaturii ambientale.
 • Piele palida, rece sau aspra. Genele si sprancenele devin fragile si tind sa cada.
 • Scaderea pulsului si hipertensiune arteriala.
 • Constipatie provocata de incetinirea intestinelor.
 • Reducerea abilitatii de concentrare si dereglari ale abilitatii de a vorbi si memora. Pacientul se misca mai incet si, daca nu reuseste sa tina sub control boala, se poate declansa mixedemul.
 • Gusa se formeaza atunci cand pacientul sufera de o carenta de iod sau daca organismul sau nu produce suficient T3 si T4.
 • Anemie sau hipocolesterolemie.
 • Crestere ingreunata (la copii).

Totodata, hipotiroidismul provoaca o serie de simptome din cauza depunerilor de tesuturi mucoase. Acest tip de tesut este alcatuit din apa si acid hialuronic si se depune deoarece metabolizarea polizaharidelor este inhibata. Dintre aceste semnale de alarma este bine sa retinem:

 • Aparitia unor inflamatii la nivelul fetei, care se pot intinde spre extremitati (mixedem)
 • Castigul in greutate
 • Cresterea marimii limbii si vocea ragusita
 • Sindromul de tunel carpian

Cum se diagnosticheaza hipotiroidismul?

 • Prin intermediul analizelor de sange, care permit medicului sa determine nivelul de T3 si T4, precum si cel al TSH-ului. Cele 3 tipuri de hipotiroidism pot fi identificate astfel:
  • Daca nivelul de T3 si T4 este scazut, dar TSH-ul este marit, este vorba despre hipotiroidism primar.
  • Daca nivelul de T3 si T4 este scazut, iar si TSH-ul este mic si nu raspunde la TRH administrat extern, este vorba despre hipotiroidism secundar.
  • Daca nivelul de T3 si T4 este scazut si TSH-ul este, de asemenea, scazut si raspunde la TRH-ul administrat extern, este vorba de hipotiroidism tertiar.
 • Studii morfologice cu scintigrafii, iod radioactiv sau ecografii tiroidiene.

Analizele medicale pentru diferitele tipuri de hipotiroidism

 

Tratarea principalelor tipuri de hipotiroidism

Tratamentele impotriva hipotiroidismului vizeaza reglarea nivelului de T4. Medicamentul cel mai recomandat se numeste levotiroxina si se administreaza in doze foarte mici pentru a reface nivelul tiroxinei.

Adauga un comentariu