Actualitate

Lovitura crunta pentru un cunoscut afacerist din Iasi. Magistratii nu au mai dat nicio sansa afacerii sale – FOTO

Publicat: 31 dec. 2015

@ Datorii de zeci de milioane de euro @ Rand pe rand, anul acesta, cele mai mari afaceri ale sale au intrat in faliment

A cazut si ultima firma din grupul de societati controlate de Constantin Comanescu. Dupa intrarea in insolventa a societatilor Remat, Com Beton sau Com Guard, magistratii Tribunalului Sindic au pronuntat ieri o decizie care asigura un viitor sumbru pentru ultima firma pe care Comanescu o mai avea functionala. Astfel, Tribunalul Sindic a refuzat ieri sa prelungeasca perioada de concordat preventiv solicitata de societatea Predemet SA Podu Iloaie. In cadrul procedurii de concordat, firma care se afla in dificultate financiara primeste o perioada de gratie, pentru a ajunge la o intelegere cu creditorii. Procedura presupune desemnarea de catre judecator a unei persoane care va avea rolul de a mediator intre creditori si Remat. Practic, acesta va negocia cu creditorii un plan, prin care Remat urmeaza sa-si plateasca datoriile, prin suspendarea masurilor de executare silita sau a procedurilor de insolventa. La data de 21 iulie a.c, magistratii Tribunalului Sindic au aprobat cererea de deschidere a procedurii concordatului preventiv pentru Predemet. Trei luni mai tarziu, societatea a solicitat prelungirea perioadei de concordat, cerere respinsa insa ieri de judecatori. Asta inseamna ca, daca nu va gasi urgent o solutie de achitare a datoriilor si aceasta firma a lui Comanescu va intra in insolventa sau faliment. De altfel, trebuie sa reamintim ca, la inceputul anului si SC Remat SA a solicitat sa fie pusa la adapostul concordatului, dar a esuat. In aceasta perioada, lichidatorul judiciar incearca vanzarea unor active ale Remat pentru plata datoriilor.

Scandalurile de la Predemet

In ceea ce priveste firma de la Podu Iloaie, Constantin Comanescu s-a restras in anul 2013 din actionariarul firmei. Actiunile sale au fost cesionate insa unei alte societati din grupul de firme controlate de Comanescu, si anume SC Comeuro Center SRL. Firma a fost adminstrata in toti acesti ani de un anume Florin Zero. Alaturi de alte firme controlate de Comanescu, cum ar fi SC Pieta SA, Predemet a fost implicata de-a lungul timpului in scandaluri legate de o serie de acuzatii privind poluarea mediului in judetul Suceava, dar si in judetul Iasi, in localitatea Podu Iloaie. La Suceava, firmele lui Comanescu erau acuzate ca au poluat raul Siret cu cianuri. La Podu Iloaiei, in depozitele Predemet au fost descoperite numeroase cisterne de cale ferata destinate firmei Pieta, pentru valorificarea fierului vechi. In acestea au fost gasite substante periculoase, cum ar fi acid sulfuric, clor sulfonic sau acid fosforic. Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost gasita in trei vagoane, respectiv 91 tone de amestec de acid sulfuric, clor sulfonic si acid fosforic. Cantitati mai mici de soda calcinata au fost gasite in opt vagoane, iar in alte sapte vagoane erau reziduuri uscate din acizii mentionati anterior. Unul dintre aceste vagoane s-a fisurat insa, iar substantele toxice au poluat mediul. Toate acestea se intamplau in perioada anilor 2000-2001. Aceste fapte au facut obiectul unor cercetari penale, dar Comanescu si oamenii sai au scapat de fiecare data basma curata.

Firme cu datorii de zeci de milioane euro. Evaziune fiscala?

Dupa cum s-a mai precizat, anul acesta afacerile lui Comanescu s-au prabusit rand pe rand. Prima firma care „si-a dat duhul” a fost celebra firma de colectare a fierului vechi, si anume SC Remat SA. Aceasta firma a lui Comanescu are in prezent datorii totale de 149.956.447 lei, adica circa 34 milioane euro. In topul creditorilor Remat se afla bancile comerciale. Cea mai mare suma este revendicata de Banca Transilvania- 45.351.982 lei, Banc Post- 13.860.870 lei, BCR- 12.492.952 lei, Raiffeisen- 11.291.926 lei. Remat are datorii si catre salariatii sai, care au de recuperat salarii restante in valoare de 376.228 lei. Si datoriile catre bugetul de stat sunt destul de mari, Remat avand de achitat taxe si impozite restante in valoare de 1.696.354 lei. Un alt mare creditor al Remat este producatorul de echipamente industriale Watteuw Romania SRL, care are de recuperat 154.305 lei.

A urmat prabusirea Com Beton, cu datorii in valoare de 129.003.585 lei, adica in jur de 30 milioane euro. La aceasta societate problemele sunt ceva mai grave. Asta deoarece, recent Directia Regionala de Finante a inceput sa puna in aplicare rezultatele unui control fiscal, la finalul caruia s-a tras concluzia ca firma lui Comanescu a incercat sa se sustraga de la plata in mod corect a taxelor si impozitelor catre bugetul statului.

Astfel, s-a constatat ca firma lui Comanescu s-a sustras de la plata in mod corect a TVA si impozitului pe profit. Raportul de inspectie fiscala efectuat la Com-Beton a scos la lumina faptul ca societatea nu a declarat TVA de plata in valoare de 1.842.513 lei si impozit pe profit in valoare de 15.339 lei. Pentru ca sumele nu au fost trecute la timp in declaratiile fiscale si prin urmare nu au fost nici achitate, Fiscul a calculat penalitati astfel incat la finalul controlului s-a stabilit ca, SC Com Beton SA a prejudiciat bugetul statului cu suma de 2.064.557 lei. Afacerile pentru care Com-Beton a omis sa inregistreze TVA si impozit pe profit s-au derulat in perioada 1.01.2011-31.10.2014. S-a estimat ca SC Com-Beton SA are in patrimoniu terenuri si amenajari in valoare de 17.761.683 lei, constructii in valoare de 5.657.673 lei si licente in valoare de 343.320 lei.

Firma de paza cu datorii de peste 1 milion de euro

Este destul de ciudata si situatia de la Com Guard, care este o fosta firma de paza cu datorii uriase, si anume 5.085.307 lei. Rar se mai intalneste o asemenea situatie, in care o firma de paza are datorii de peste 1 milion de euro. Un sfert din datoriile inregistrate de firma de paza a lui Comanescu reprezinta taxe si impozite neachitate la timp bugetului statului. Astfel, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), firma Com Guard are datorii catre bugetul de stat (TVA si impozit pe profit), in valoare de 986.192. Firma a inregistrat obligatii restante catre bugetul asigurarilor sociale de stat in valoare de 631.792 lei, obligatii catre bugetul asigurarilor de somaj- 58.545 lei, obligatii catre bugetul asigurarilor de sanatate- 242.043 lei. Printre creditori se mai numara celelalte firme ale lui Comanescu. Astfel, Com Beton SA are de recuperat 502.118 lei, Remat SA -1.839.269 lei, Auto Remat SRL-1.712.880 lei.

La fel de interesant si de asemenea dubios este faptul ca societatea comerciala a raportat anul trecut pierderi in valoare de 2.000.000 lei, adica aproape jumatate din valoare datoriilor inregistrate la data intrarii in insolventa. La randul sau, Com Guard ar avea de incasat mai multe sume de bani de la societati comerciale, carora le-a prestat unele servicii. Valoarea totala a sumelor pe care le are de recuperat Com Guard este de 774.607 lei, din care cele mai mari sume sunt datorate tot de societati ale lui Comanescu. Astfel, firma cu care Comanescu a incercat sa faca afaceri agricole, Com Agrotex, are de platit catre Com Guard suma de 260.400 lei. O alta firma, numita Nefero-Com, cu sediul pe bulevardul Chimiei nr.14, acolo unde isi au sediul toate celelalte societati ale lui Comanescu, are de achitat catre firma de paza 461.800 lei. Si aceasta societate se afla in insolventa.

Adauga un comentariu