Mama si copilul

Mare atentie parinti! 49 de copii din 50 accepta sa plece cu un strain daca se pierd pe strada

Publicat: 16 aug. 2016
7

Acestea sunt datele alarmante ale unui experiment realizat de voluntarii centrului „Liza Alert”. In 2015 voluntarii acestei organizatii au cautata 481 de copii disparuti. 18 copii au murit iar 12 nu au fost de gasit.
Iata cateva recomandari ca miculul tau sa nu fie inclus in astfel de statistici:

Daca copilul tau se pierde, primul lucru pe care el trebuie sa il faca este sa ceara ajutor de la o femeie. Femeile sunt mult mai emotionale decat barbatii si cu siguranta din acest motiv sunt dispuse sa iti ajute copilul, iar statistic vorbind niciodata femeile nu sunt pradatori sexuali. In plus, o femeie e mereu in preajma si usor de gasit si de abordat mai ales cand vine vorba de copii.

Chiar daca tu l-ai invatat multe alte sfaturi, in clipele acelea de groaza ca s-a pierdut de mami sau tati si vede in jur o lume necunoscuta lui, sunt sanse mari sa uite de orice invatatura. Si atunci ramane doar el cu reactia lui spontana de disperare si frica uriasa. Ca sa fie capabil sa faca ceva si sa nu bajbaie mai rau printre rafturi sau alei de parc plangand, trebuie sa retina acest lucru simplu: Stai pe loc si cere ajutor unei femei. Daca nu sunt femei in preazma apeleaza la un matur insotit de un copil.

Greseli pe care le fac parintii in educatia copiilor

 Faceti exercitii de dialogat cu strainii
Incurajeaza-ti copilul sa invete sa dialogheze cu straini atunci cand mediul este sigur si cand nu e nicio problema. Intreaba-l ce simte in fiecare situatie si repetati ce trebuie sa spuna. Cauta situatii in care poti indemna copilul sa se duca el sa vorbeasca cu un strain si tu sa il supraveghezi de aproape, ca sa ii formezi si intaresti capacitatea de a vorbi cu cineva din afara grupului cunoscut de adulti. Apoi, vorbeste cu copilul despre cum a fost in timpul interctionarii cu acea persoana cu care a ales sa vorbeasca.

Incepe cu situatii mai usor de gestionat de copilul tau si apoi creste-le dificultatea (e nevoie de mai multe asemenea exercitii):
1. Incurajeaza copilul sa abordeze un strain ca sa intrebe cat este ceasul.
2. Incurajeaza copilul sa ceara indicatii de directie de la un adult (de exemplu pana la cel mai apropiat chiosc de inghetata).
3. Indeamna-l sa intre singur intr-un magazin sa cumpere bomboane, cu tine in preajma lui, in spate.
4. Indeamna-l sa se duca singur sa cumpere ceva dintr-un magazin micut, cu tine la intrarea in magazin.
5. Creeaza tu situatii potrivite pentru copilul tau in locurile publice pe care le frecventati si unde se poate intampla vreodata sa se ratacasca de tine.

Dupa fiecare asemenea situatie de exercitiu, intreaba-ti copilul:
1. De ce a ales anume acea persoana pe care a ales-o.
2. Cum a decurs mica conversatie.
3. Daca s-a simtit confortabil cu persoana cu care a vorbit.
4. Daca ar face ceva diferit data viitoare, la alt asemenea exercitiu de acomodare cu strainii.
Aceste simulari sunt foarte importante, atat pentru copil cat si pentru tine, intrucat ii dezvolta increderea in sine ca este capabil sa interactioneze pozitiv cu strainii (pentru copii e o mare realizare, intrucat pentru ei e o grozavie uriasa sa vorbeasca cu cei din afara familiei).

Greseli de parinte. Cum iti umilesti copilul fara voie

Iata cateva sfaturi practice pentru parinti ca sa isi reduca disperarea in eventualitatea nefericita in care copilul i s-a ratacit:

1. Imbraca copiii mici in culori cat mai puternice, usor de distins in multime si usor de descris. Retine acest sfat cand ii cumperi hainute si cand il imbraci ca sa plecati in locuri publice, chiar si exterioare, cum ar fi parcul. Parintii care isi amintesc cu ce sunt imbracati copiii lor (da, sunt si parinti care nu mai retin ce avea pe el copilul) au mai putina anxietate daca se separa de copil, deci isi pot pastra cumpatul ca sa actioneze lucid si rational.

2. Sa ai mereu la tine poze recente cu copilul tau. Asta e important indeosebi in vacante, cand familiile sunt in zone necunoscute, cu care nici ei nu sunt inca acomodati si familiarizati si cand posibilitatea de a se rataci unii de altii este si mai mare. Daca destinatia este o tara straina, fotografiile sunt de baza.

3. Obligatoriu trebuie sa aveti un plan in caz de ratacire. Cand ajungeti intr-un loc in afara casei, fie el in aer liber sau in interiorul unui magazin, mall, etc, neaparat stabiliti locul de intalnire in cazul in care se rataceste careva. 

In loc de concluzie:
Este inevitabil; cand si cand fiecare parinte isi va pierde copilul din ochi in public chiar si pentru o fractiune de secunda, clipa in care moare de 100 de ori si se cade cerul pe el. Covarsitoarea majoritate a acestor situatii – si sunt zeci de mii pe zi – este rezultatul neatentiei si a privitului in alta parte fie a parintelui fie a copilului, depinde pe cine intrebi. Foarte repede ei se gasesc si se reunesc, cu inima batand tare, cu lacrimi in ochi de ambele parti, si cu parintele care sare cu gura pe copil, uneori ca sa isi acopere propria neputinta si eroare: „Ti-am spus de sute de ori sa stai locului langa mine!!”.

Insa, parinti, retineti: pana cand un copil nu este suficient de mare sa recunoasca strategiile de rapire pe care un strain le poate incerca cu el, suficient de mare si cu incredere de sine sa le reziste si faca fata, suficient de dezghetat incat sa isi caute singur ajutor in caz de ratacire si suficient de puternic incat sa spuna la nesfarsit „NU” oricui si la orice i s-ar cere sau face, esenta este ca acel copil este prea mic ca sa fie propriul sau protector.

Este responsabilitatea ta totala ca parinte sa ii porti de grija permanent, sa nu iti dezlipesti ochii de el nicio clipa, mai ales in parc (nu te lua la discutii cu alte mame fara sa stai cu ochii pe copil), sa il tii de mana in magazine, sa il pui in carutul de cumparaturi ca sa il ai sub ochi mereu si in general sa faci totul ca prioritatea numarul unu sa ramana copilul tau, oricat esti de preocupata si de alte aspecte, cum ar fi ce sa cumperi sau ce sa raspunzi vecinei de banca din parc.

Adauga un comentariu