Actualitate

„Pavilionul cancerosilor” de la Casa de Pensii! Tot mai multi ieseni cer sa se pensioneze pe caz de boala. Numarul tinerilor a crescut ingrijorator

Publicat: 16 nov. 2018
1

@ Tot mai multi tineri vin la comisia de expertiza pentru a cere pensionarea pe caz de boala @ Din 180 de persoane bolnave de cancer, mai bine de 70 la suta dintre pacienti au varste cuprinse intre 30 si 45 de ani @ "In trimestrul trei, la sfarsitul lunii septembrie, aveam in evidenta 13.074 de cazuri. Dintre acesti pacienti, 60% provin din alte judete. Din acest total, o mie au fost luati in evidenta in primele noua luni ale anului. Din cei 13.074 pacienti, exista 1.228 de cazuri de cancer de col uterin, 1.295 de cazuri de cancer de prostata", arata Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie

Tot mai multi ieseni cu boli cumplite ingroasa randurile de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi. Statistica oferita de reprezentantii institutiei este cat se poate de ingrijoratoare. Majoritatea pacientilor care vin la comisia de expertiza, in speranta ca vor obtine o pensie pe caz de boala, sufera de diferite tipuri de cancer.

Situatia este mai alarmanta deoarece, din numarul total de 186 de bolnavi de cancer, mai bine de 70 la suta sunt tineri, cu varste cuprinse intre 30 si 45 ani. Acestia primesc o pensie in functie de perioada de cotizatie, exsitand un plafon minim de aproape 600 lei. Pacientii vin la CJP cu certificate medicale ce arata diferite diagnostice de cancer de col uterin, de ovare, stomac sau de limba.

"Pot beneficia de pensie de invaliditate persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Acestora li se adauga elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca în urma accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite în timpul si din cauza practicii profesionale, persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca în urma participarii la Revolutia din Decembrie 1989 sau în legatura cu evenimentele revolutionare din Decembrie 1989", arata reprezentantii CJP Iasi.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Peste 1.000 de dosare analizate

De la inceputul anului, medicii de la CJP au analizat 1.048 de dosare depuse pentru pensia pe caz de boala. Dintre acestea, 124 dosare au fost respinse deoarece nu s-a dovedit existenta unui grad de invaliditate. Din numarul total, 193 de persoane vin din zona activa, 850 din afara activitatii, iar 5 sunt someri. In consecinta, s-au identificat 4 cazuri de tuberculoza, 186 – tumori, 6 – boli ale sangelui, 43 – boli endocrine, 234 – tulburari mentale (schizofrenii, oligofrenii, Alzheimer), 112 -boli ale sistemului nervos (epilepsie, Parkinson), 21- bolile ochiului, 7 – bolile urechii, 107 – bolile aparatului circulator, 30 – bolile aparatului respirator, 45 – bolile aparatului digestiv, 3 – bolile pielii, 59 – bolile sistemului osteo-articular, 18 – bolile aparatului genito-unitar, 4 accidente de munca, 45 – alte boli. Cei mai multi bonavi fac parte din grupul de varsta 45 – 65 de ani. Per total, 16 persoane au varsta sub 20 de ani, 60 intre 20 si 30 de ani, 49 intre 30 si 35 de ani, 46 intre 35 si 40 de ani, 84 intre 40 si 45 de ani, 128 intre 45  si 50 de ani, 219 intre 50 si 55 de ani, 259 intre 55 si 60 de ani, 185 intre 60 si 65 de ani. Aceleasi date arata ca dosarele au fost depuse de catre 685 barbati si 363 femei.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Femeile sunt cele mai afectate

Conform ultimelor date dispoinibile, la Institutul Regional de Oncologie sunt inregistrati peste 13.000 de pacienti. Majoritatea cazurilor de cancer sunt identificate la persoanele de sex feminin.

"In trimestrul trei, la sfarsitul lunii septembrie, aveam in evidenta 13.074 de cazuri. Dintre acesti pacienti, 60% provin din alte judete. Din acest total, o mie au fost luati in evidenta in primele noua luni ale anului. Din cei 13.074 pacienti, exista 1.228 de cazuri de cancer de col uterin, 1.295 de cazuri de cancer de prostata, 3.093 de cazuri de cancer la san, 989 de cazuri de cancer bronhopulmonar, 2.631 de cazuri de cancer colo-rectal, 843 de cazuri de cancer de vezica. La acestea se adauga si alte cazuri mai mici, de cancer de pancres sau de piele, dar acestea sunt cele mai importante", precizeaza ec. Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie.

Comentarii
  • Foarte frumos titlu…pavilionul cancerosilor….bai autorule de titlu de *****, sper sa nu ingrosi randurile pavilionului tu sau familia ta …om de ***** ce esti…

  • suntem un popor bolnav ,supt de toate puterile, flamand, haituit de banci si excrocat de multnationale, jecmanit de insusi statul la carei bunastare contribuie ! nimic pt prevenire dar in schimb reclame la greu cu medicamente ! in America e obligatoriu o data pe an colonoscolpie,endoscopie,mamografie si testul Papa_Nicolau Cine nu respecta regula pierde asigurarea Deci e mai putin costisitor sa prevenim decat sa vindecam ,Dar cine are grija de asta ???? un om bolnav nu se mai uita cine fura cu garnitura de tren!

Adauga un comentariu