Curiozitati

Sarbatoare mare astazi pentru crestini. Putini sunt cei care au habar de importanta acestei zile

Publicat: 11 iun. 2019
9

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaste, izvoratoare de bun miros si tamaduitoare, se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea.

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. In pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea si credinta lui in Iisus Hristos, el a patimit mult in temnitele comuniste.

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Troparul Sfantului Luca al Crimeei 

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Pe lauda doctorilor si mandria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos si ocrotitorul Manastirii Dovra, pe Sfintitul Luca Doctorul sa-l laudam cu imnuri duhovnicesti si cu sfinte cantari, ca izvoraste din belsug darurile vindecarilor.

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE.  Sfantul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos. Sfantul Filip a fost martirizat de catre conducatorul cetatii, in cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns in Licaonia, iar Sfantul Vartolomeu in Arabia, Persia si apoi in India, unde a intemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi in Armenia, unde i-a botezat pe multi, printre care si pe imparatul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui imparatului, Astiagis, a fost prins si i s-a taiat capul. Crestinii au luat trupul sfantului si l-au ingropat cu cinste intr-un sicriu de plumb. Pentru ca la sfintele lui moaste se savarseau multe minuni, paganii au luat sicriul si l-au aruncat in mare. Dar apa marii l-a purtat pana in Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, dupa o descoperire facuta in vis, a mers si l-a intampinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a inmormantat cu cinste in biserica. Dupa un timp, sfintele sale moaste au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Troparul Sfantului Apostol Vartolomeu

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Apostole sfinte Vartolomeu, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

CALENDAR ORTODOX 11 IUNIE. Tot astazi, facem pomenirea:

– Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;

– Sfantului Mucenic Teopempt impreuna cu alti patru;

– Sf. Neanisi;

– Sfantul Varnaba.

– Sfantului Luca al Crimeii.

Adauga un comentariu