Actualitate

BOMBA! Frauda fiscala la cote impresionante! Cum a reusit un cunoscut patron din Iasi sa fure zeci de milioane de euro

Publicat: 15 mart. 2017
@ Una dintre cele mai mari retele de firme iesene din domeniul agro-industrial este in pragul falimentului dupa ce a fost folosita in ultimii ani intr-un lung sir de ilegalitati @ Controversatul om de afaceri care controleaza cele cinci mari companii iesene a inregistrat in contabilitatea firmelor facturi pentru achizitii care nu au fost realizate niciodata, toate aceste tranzactii fiind facute intr-o retea bine pusa la punct @ Dupa ce firma „mama” a atins un prag al datoriilor de aproape 100 milioane lei, toate celelate firme „capusa” au cazut simultan @ Judecatorii au dat mana libera pentru inceperea executarii silite, iar in momentul de fata bunurile firmelor infiintate in jurul Nutrimold SA sunt evaluate pentru a fi vandute
 
Infiintata inca din 1991, celebra companie Nutrimold SA Iasi se afla in pragul falimentului dupa ce a fost folosita in ultimii ani la o sumedenie de combinatii financiare. Fiind lider pe piata din zona Moldovei in fabricarea hranei pentru animalele de ferma si cu afaceri de peste 100 milioane lei anual, in jurul companiei iesene au aparut mai multe firme „capusa” cu ajutorul carora a fost creata o retea ce a dus la tepe de ordinul a catorva zeci de milioane de euro. In spatele firmei se afla omul de afaceri iesean Iulian Gabriel Tartau. In jurul companiei Nutrimold SA, controversatul om de afaceri si partenerii sai au creat o retea de firme.

Astfel, pe langa Nutrimold Iasi, au fost infiintate companiile Arcom, Tagro Grup, Nutrirom si Nutriplus, prin intermediul carora Gabriel Tartau a creat o retea de firme prin intermediul carora au fost inregistrate in contabilitate facturi pentru achizitii care nu au fost facute niciodata, iar in cele mai multe cazuri, aceste achizitii fictive au fost facute chiar intre firmele enumerate mai sus, toate controlate de acelasi personaj, adica controversatul om de afaceri Iulian Gabriel Tartau.

Desi afacerile au mers bine pe hartie in ultimii ani, firma ieseana Nutrimold SA a aparut brusc in anul 2017 cu datorii de 95 milioane lei. Cu o medie de 50 de angajati anual, Nutrimold a inregistrat o cifra de afaceri de peste 100 milioane lei in ultimii ani fiscali. Cu toate acestea, incepand din anul 2007 si pana in 2014, profitul companiei iesene de nutreturi a fost cuprins intre 125.157 lei si 290.163 lei, iar in anul 2015, firma realiza un profit de doar 39.843 lei.

Insa, incepand de la finalul anului trecut, mai multe companii, printre care CEK Bank, OTP Bank sau Pambac SA au inaintat in instanta cereri de intrare in insolventa a Nutrimold SA din cauza datoriilor neplatite, iar din acel moment s-a dezlantuit un adevarat iad in cadrul retelei de companii.

Astfel, in anul 2017, Nutrimold SA figureaza cu datorii totale de 94.868.639 lei. In urma controalelor facute de Directia de Lupta Antifrauda DLAF, s-a descoperit faptul ca Nutrirom SRL a înregistrat ani de-a randul în contabilitate numeroase facturi realizate pentru achizitii fictive cu firme precum Arcom, Nutrimold, Tagro SRL sau Rombas SRL. Practic, numai în perioada 2013 – 2014, in evidenta contabila a Nutrirom SRL au fost inregistrate facturi care nu corespund realitatii în valoare totala de 8.848.713 lei.
 

Toate firmele din retea sunt bune de plata
 
In luna februarie 2017, magistratii de la Tribunalul Iasi au admis cererea facuta de CEC Bank SA Iasi pentru demararea procedeului de recuperare a datoriilor in cazul Nutrimold SA.

„Încuviinteaza executarea silita si autorizeaza creditoarea sa treaca la executarea silita a titlului executoriu. Fara cale de atac” dupa cum se arata in solutia data de magistratii Tribunalului Iasi. La scurt timp, intreaga retea de firme controlate de Gabriel Tartau a primit o lovitura grea din partea magistratilor, dupa ce s-a dovedit faptul ca toate firmele create in jurul Nutrimold SA pot fi debitori pentru datoriile neachitate.

„Încuviinteaza executarea silita prin toate modalitatile prevazute de lege, în baza titlurilor executorii la cererea creditorul CEC Bank sucursala Iasi în contradictoriu cu debitorul SC Tagro Grup SRL si cu: codebitorul SC Nutrimold SRL; codebitorul si garantul real SC Nutrirom SRL; codebitorul si garantul real SC Arcom international Company SRL… pentru recuperarea sumei de 567.510,58 lei, compusa din 542.284,58 lei reprezentând credit restant si 25.225,72 lei reprezentând dobânzi restante”, dupa cum se arata in solutia data intr-un alt dosar inregistrat la Tribunalul Iasi.
 

A inceput executarea silita in cazul Nutrimold SA
 
Executorul judecatoresc Cezar Andrei a fost autorizat sa intre în încaperile ce reprezinta sediul si punctele de lucru ale Nutrimold, Arcom, Tagro Grup, Nutrirom si Nutriplus pentru a recupera ce se mai poate din bunurile companiei. Nutrimold SA a fost înfiintata in anul 1991 dupa privatizarea unei foste intreprinderi de stat si desfasoara activitati de fabricare a preparatelor pentru hrana animalelor de ferma.

De cealalta parte, Nutrirom se ocupa cu comercializarea produselor agricole si a inregistrat cifre de afaceri asemanatoare ca si in cazul firmei „mama”. Asociatul lui Gabriel Tartau a fost vreme de multi ani Vasile Mihalceanu. Cei doi au lucrat mult timp impreuna la firma RAB – Romanian Agricultural Business SRL din Iasi. Mihalceanu a lucrat o lunga perioada de timp la fostul Comtom SA din Tomesti, pe care l-a parasit dupa ce a fost falimentat, iar la scurt timp au fost pompate sume mari de bani in compania Nutrimold SA.loading...

Comentarii
  • Finii lui vlasov, Liliana si Radu PRECUL, au țeluit in același mod zeci de firme si persoane fizice cu sute de miliarde de lei. Au înființat mai multe firme, MOLDOCHIM S.A., MOLDOCHIM MAX TRADE S.R.L., MOLDO CHIMIKA S.R.L., LAR CHEMICAL S.R.L., pe care le-au băgat pe rand in insolventa, iar banii s-au evaporat, fiind scoși din firme de cei doi. Acum lucrează pe o noua firma, LAR CHEMICAL R&A;S.R.L. Atenție sa nu luați teapa!!!

  • Cred ca cei in masura sa stopeze si sa previna aceste furturi sant partasi cu cei care comit astfel de fapte ,astfel nu se explica nepasarea si indiferenta de care dau dovada

  • Gabriel Tarțău este casatorit cu o crva pe nume Adina Florina Marin , o tiganca din Galati care se prostitua in blocul de la Bellvue din Iasi prin 2010-2012. Aceasta Adina rupe crul prin oras cat si in Bucuresti, o stie tot Iasul , a trecut si prin patul unuia din fratii Negurici- dezvoltator imobiliar Exclusive Residence iar altul e chiar un partener de afaceri la Nutrirom din Bucuresti, un arab.Tarțau Gabriel nu poate sa divorteze de aceasta prostituata pt ca si-a trecut o mare parte din avere pe numele ei ca sa nu i-o ia creditorii sau ANAF-ul , deci a luat mortu-n brate! :)) Mare smecher e omu :)) Casa , un hambar de porci de pe Calea Chisnaului a scos-o la vanzare cu Alliance imobiliare cu 550 de mii. Cine sa cumpere porcaria aia?

  • Cum este posibil ca dupa atat de multe si precise articole in cascada despre acest personaj dubios, acest spoliator securist care se vede clar ca actioneaza dupa model de grupare de tip mafiot in detrimentul economiei locale si nationale, DIICOT nu ia nicio masura?? Domnule Hodorniceanu, cate graunte furajere de culoarea € ai mancat din palma lui Tartau, Butuca,Fenachiu,Zlate, de nu-i deranjezi nici cu o pană? Bagati-i in dube si opriti-va la Jilava cu gunoaiele astea si bateri in chiroane si puneti lantul pe proprietatile lor!! RUSINE JUSTITIEI

  • De țeapa cu SC Leorda Botosani..ferma,halele si terenul supraevaluate ale lui Tartau nu pomeniti nimic?? Sau urmeaza si partea a 2-a cu implicarea SRI-ului in magariile acestui om de afaceri? Si-au luat si serviciile partea leului sau au lasat sute de milioane sa scape?

    • Boschetara asta de care pomenesti, Tartau Adina, este o escroaca! Ofera consultatii de psihologie contra cost in Copou la „cabinetul de nutritie Mariana Chelaru” , cu toate ca a fost exmatriculata definitiv in anul 2014 de la Fac de Psihologie a UAIC! Aici pute a infractiune..

Adauga un comentariu