Diverse

Ce sa NU FACI de Echinoctiul de Toamna

Publicat: 22 sept. 2019

Ne apropiem incet, dar sigur de un fenomen care se petrece doar o data pe an. Este vorba despre Echinoctiul de toamna, care are loc luni, 23 septembrie, la ora 10:50. Cu alte cuvinte, acesta este momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, facand ca ziua sa fie egala cu noaptea.

Traditiile Echinoctiului de toamna
Pe langa faptul ca marcheaza debutul toamnei, Echinoctiul de toamna este incarcat de simboluri, dar nu duce lipsa nici de traditii si superstitii. Spre exemplu, in popor se spune ca aceasta zi pune capat muncilor agricole, motiv pentru care foarte multi sateni obisnuiesc sa  duca o parte din recolta la preot pentru a fi sfintita. Tot astazi, se prepara primul must din strugurii proaspat culesi, se bat nucii si se scutura merele si gutuile. In plus, la vederea pasarilor zburand in stoluri catre tarile calde, oamenii din mediul rural arunca peste gard cateva maini de grau, considerand ca astfel  pasarile calatoare nu vor pleca flamande si nu le vor distruge recoltele.

Echinioctiul de toamna este sarbatorit inca din mitologia greaca, perioada in care se considera ca aceasta zi marcheaza intorcerea zeitei Persefona impreuna cu sotul ei, Hades, in lumea subpamanteana. Indiferent de religie, oamenii din intreaga lume celebreaza frumusetea naturii si trecerea timpului, succesiunea anotimpurilor reprezentand mereu un motiv de bucurie.

Superstitii legate de Echinoctiul de toamna. Pentru multi incepe un an nou
La capitolul supersititii, cele mai importante dintre acestea  sunt concentrate in jurul zilei Crucii. Cu aceasta ocazie, crestinii duc la biserica buchete de flori cu care se impodobeste crucea. Totodata, se spune ca florile si frunzele sunt bune de leac, vindeca durerile de cap si de dinti, iar cu crengutele de busuioc aprinse se afuma bolnavii de friguri. In plus, credinciosii obisnuiesc sa duca si prune care, odata sfintite, pot fi pastrate indelungat si, mai mult decat atat, se spune ca vindeca „de bube”.

Se spune ca in ziua Echinoctiului de toamna, florile se plang una alteia pentru ca stiu ca va veni iarna si ca vor muri. Daca planta din camera ta este uda,  superstitiile spun ca aceasta chiar plange, iar pentru a o salva, trebuie sa o ungi cu mir sfintit de la cea mai apropiata manastire.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit