Secretele istoriei

Celtii din Dacia – scurt istoric

Publicat: 12 ian. 2014
Momentul patrunderii primelor grupuri celtice se situeaza in jurul anului 335 i.H. Colonizarea masiva a Campiei Tisei si Podisului Translivaniei s-a produs inca din secolul III i.H. odata cu invaziile celtice din Balcani. Dupa moartea lui Lysimach din 281 i.H. trei armate celtice s-au pus in miscare. Dupa respingerea invaziei, unii celti s-au stabilit in Asia Mica, iar altii la confluenta Savei cu Dunarea, potrivit istoriadacilor.ro.
Agitatia provocata de aceste miscari de populatie au determinat raspandirea celtilor pe o zona mai vasta. Descoperirile de la Piscolt au scos la iveala faptul ca in aceasta perioada au aparut asezari care practicau inhumatia ca practica funerara.

Vezi si Au fost dacii influentati de celti? 

Totusi nu toate zonele intracarpatice au fost ocupate de celti. De exemplu in Maramures, in secolele III si IV i.H., au fost descoperite asezari dacice, fapt ce demonstreaza ca celtii nu au patruns in aceasta zona. Asezarile celtilor aveau un caracter rural. Astfel desituri s-au descoperit la Medias, Ciumesti si Moresti. Au fost descoperite piese lucrate cu mana care demonstreaza o stransa legatura cu bastinasii. Necropolele sunt bine studiate, in aceasta zona descoperindu-se practicarea incineratiei si a inhumatiei.

La sfarsitul perioadei La Tène C1 ( care a avut loc in jurul anului 200 i.H.) s-a constatat disparitia necropolelor celtice din Transilvania. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca dacii si getii au inceput sa ocupe aceste teritorii. Migratia celtilor in Transilvania a dus la aparitia unor importante necropole.

Vezi si Mitologia celtica 

Cele mai numeroase morminte au fost descoperite la Piscolt si Fantanele( peste 150), spre deosebire de celelalte necropole unde numarul maxim de morminte ajungea la 50-70[2]. Capeteniile, razboinicii si femeile erau inhumate in morminte plane.

Celtii, insa, nu au afectat politic si social doar zona Translivaniei, ci au fost intalniti si in Italia, Grecia si Asia Mica. Prima invazie celtica s-a produs in Italia in jurul anului 400 i.H. Prima invazie din Italia a fost aceea a conducatorului celt Brennus in 387 i.H. Mai tarziu un alt conducator, prin 280 i.H., care avea tot numele de Brennus, a invadat si el Italia.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit