Secretele istoriei

Contextul creerii RSI (Republica Sociala Italiana)

Publicat: 08 ian. 2015
3

Pe 24 iulie 1943, dupa ce Aliatii occidentali au debarcat in Sicilia, Marele Consiliu al Fascismului, la initiativa presedintelui, Dino Grandi, a votat o motiune de neincredere impotriva lui Mussolini. A doua zi, regele Victor Emmanuel l-a demis pe Mussolini din functia de premier si a ordonat arestarea lui. Noul guvern, sub conducerea maresalului Pietro Badoglio, a inceput negocieri secrete cu puterile aliate si a facut preparative pentru capitularea neconditionata a Italiei. Negocierile purtate de Badoglio nu priveau doar capitularea armatei italiene si parasirea Axei, dar prevedeau si intoarcerea armelor impotriva fostului aliat, Germania.

Vezi si Istoria Republicii Sociale Italiene

Desi din punct de vedere politic Germania recunostea schimbarile din fruntea guvernului italian, Berlinul a intervenit rapid trimitand unele dintre cele mai bune unitati ale Wehrmachtului in peninsula. Aceasta miscare de trupe a fost gandita atat pentru a rezista inaintarii trupelor aliate, cat si pentru a face fata previzibilei iesiri din lupta a italienilor. In vreme ce Badoglio inca mai sustinea public alianta cu Germania, emisarii guvernului italian semansera deja un armistitiu cu fortele armate Aliate in Sicilia, la Cassibile, pe 3 septembrie.

Vezi si Eliminarea lui Mussolini din guvern

Pe 8 septembrie, Badoglio a anuntat capitularea Italiei. Dictatorul german Adolf Hitler si colaboratorii lui, care se asteptau la o asemenea tradare, au reactionat imediat si au ordonat trupelor germane din peninsula sa ocupe centrul si nordul Italiei. Militarii germani au dezarmat fara greutate trupele italiene dezorientate si au preluat intreg echipamentul si armamentul armatei italiene.

Dupa numai patru ziele mai tarziu, pe 12 septembrie, un comando de parasutisti condus de Otto Skorzeny a reusit sa-l elibereze din captivitate pe Mussolini in timpul asa numitei „Operatiuni Stejarul” (Unternehmen Eiche). Cata vreme s-a aflat in captivitate, Mussolini fusese mutat din loc in loc pentru a impiedica eliberarea lui. Germanii au reusit sa afle ca dictatorul fascist se afla la un moment dat in hotelul „Campo Imperatore” din Gran Sasso. Dupa eliberare, Mussolini a fost transportat pe calea aerului in Bavaria. Eliberarea lui a permis crearea unui nou stat fascist italian, de aceasta data total dependent de Germania.
Adauga un comentariu