Calatorii

Miorita din Banat

Publicat: 05 feb. 2012
9

Miorita este un poem folcloric romanesc, raspandit in peste 1500 de variante in toate regiunile din Romania. Este o creatie populara specific romaneasca, nefiind cunoscuta la alte popoare. Cantecul a fost zamislit in Transilvania, avand la baza un ritual de initiere interpretat sub forma de colinda, in timpul sarbatorilor de iarna.

Miorita s-a transformat in balada, in aceasta versiune fiind socotit un text literar desavarsit din punct de vedere compozitional si stilistic. A fost analizat si comentat de cei mai de seama oameni de cultura romani. Motivul mioritic a constituit sursa de inspiratie pentru scriitori, compozitori si artisti plastici romani si straini.

Miorita a fost tradus in peste 20 de limbi straini. Este socotit unul din cele patru mituri fundamentale ale literaturii romanevesti, iar in prezent este un brand cultural national.

Miorita – semnificatie mitologica

Oaia este primul animal domesticit de om, din ratiuni economice, crescut si sacrificat pentru hrana (carnea, laptele si derivatele sale) si imbracaminte (lana, pielea). Apare in mitologiile unor popoare, ca simbol religios (crestinism), animal totemic sau animal fantastic (mitologiile caucaziene); ca animal oracular e semnalat numai in mitologia romaneasca (balada Miorita). Oaia nazdravana din balada Miorita denunta unui cioban complotul urzit impotriva lui de alti doi fartati.

Miorita a fost definita ca fiind un bocet, epopee pastorala, cantec de jale, legenda, doina, cantec de nunta, incantatie rituala, cantec religios, mit, etnomit sau cantec din batrani. Adrian Fochi a identificat doua versiuni: colind (versiunea primara), cu circulatie atestata in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, respectiv balada – in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Adauga un comentariu