Actualitate

«Peste 3 ani te pot alunga de acasa…» Scrisoarea dura a unei mame pentru fiica ei de 15 ani

Publicat: 17 sept. 2018

Randurile care urmeaza reprezinta un set de povete ale unei mame, adresate fiicei ei in varsta de 15 ani. Aceasta scrisoare dura, dar corecta, este minunata in intregul ei. Cu totii avem ceva de invatat din aceasta scrisoare…

1. Peste 3 ani te pot alunga de acasa. Suna groaznic, nu-i asa? La 18 ani vei avea doar doua optiuni: fie intri la universitate, fie iti cauti un serviciu. Daca intri la universitate, o sa-ti dau bani. Insa doar atatia cat sa nu mori de foame si sa nu umbli in haine rupte. In rest, te descurci singura. Daca alegi serviciul – eu nu iti voi da niciun ban. Ai 3 ani la dispozitie ca sa decizi. Apropo, peste 3 ani ma voi muta cu traiul in camera ta. In fosta ta camera.

2. Pentru varsta ta esti foarte frumoasa. Vezi sa nu se foloseasca nimeni de aceasta frumusete. Daca esti frumoasa, nu fi si proasta baietilor. Insa tu decizi ce faci cu corpul tau.

3. Eu nu iti sunt exemplu. Nu este nevoie sa iti placa ceea ce imi place mie. Poti sa nu tii cont de autoritatea mea. Insa fii gata sa raspunzi pentru asta.

4. Esti libera. Nu astept nimic de la tine. Poti matura strazile sau poti fi om de afaceri, asta este alegerea ta. Dar nu uita sa recitesti primul punct.

5. Nu imi esti datoare cu nimic. Nu te-am crescut ca sa-mi fii datoare cu ceva. Singura vei alege ceea ce este pretios pentru tine. Viata ta – alegerea ta.

6. Totusi ai o familie. Orice s-ar intampla, eu si tatal tau iti suntem aproape. Te vom sustine si ajuta daca ne vei ruga. Insa noi nu ne vom implica singuri.

7. Eu am viata mea personala. Nu sunt obligata sa-mi las treburile si sa-mi sacrific confortul de dragul tau. Pot sa fac aceasta, insa nu sunt obligata.

8. Ai viata ta personala. Tu vei decide cu cine sa te casatoresti si daca sa intri in PSD sau nu. Fa ce vrei. Ai ratiune, inima si constiinta. Ghideaza-te de ele. Orice alegere ai face in viata, chiar si cea mai gresita, oricum ramai fata mea.

9. Nimeni nu iti va face vreun rau premeditat, daca este psihic sanatos. Daca cineva ti-a facut un rau, aceasta pur si simplu inseamna ca tu ai nimerit in calea acelui om, care e mai puternic decat tine.

10. Nu vei gasi dreptate in lume. Nu exista vreo garantie ca totul va fi bine chiar daca vei face totul corect. Poti actiona corect si ajunge in balta, cum poti calca pe norme si ajunge pe culmile succesului. Important este sa nu te minti pe tine. Mai intai vezi ce vrei de la viata si cum sa-ti satisfaci interesele. Invata-te sa te intelegi pe tine, nu actiona doar din impuls.

11. "Binele" tau intotdeauna va insemna "raul" cuiva. Asa este viata, daca undeva se adauga, inseamna ca se ia din alt loc. Un sef va concedia un angajat si te va lua pe tine in locul sau. Sau tu te vei casatori cu un barbat pe care o alta fata il iubeste din copilarie. La fel si raul tau va insemna binele cuiva. Deci suntem cu totii in aceeasi situatie.

12. 100% poti avea incredere doar in tine. Nu fi credula, fii inteligenta.

13. Nu fugi de responsabilitate. Ai facut o gafa, nu cauta vinovati in jurul tau. Ai ramas insarcinata cu un baiat care s-a facut dupa asta nevazut, nu il injura degeaba. Totul s-a facut cu acordul tau, nu-i asa? Ai avut incredere in promisiunile lui? Atunci reciteste punctul 12.

14. Calculeaza. Fiecare fapta are urmari. Desigur, nu putem prevedea totul, dar putem prevedea maxim posibil. Cu cat mai bine iti dai seama de urmari, cu atat mai corect va fi comportamentul tau.

15. Nu ma asculta. Am scris aceste 14 puncte deoarece cred ca ele vor face viata ta mai buna decat a mea. Insa tu nu esti eu. Nu te compara cu mine. Nu ma imita. Du-te si traieste! Te-am nascut nu ca sa fii fiica mea, ci pentru ca am vrut sa fac un om din tine. Du-te si traieste!

15a. Dar vezi sa nu te plangi dupa asta.

15b. Si cand te sun, nu inchide telefonul. Imi fac griji!loading...

Adauga un comentariu