Eveniment-Social

Profesorii isi asuma riscul de a nu fi platiti in timpul grevei

Publicat: 23 ian. 2000

•Greva profesorilor din perioada 24-28 ianuarie a pus pe jar Ministerul Educatiei Nationale. Dupa ce guvernantii au incercat sa amageasca profesorii cu o noua serie de promisiuni, acum MEN incearca sa intimideze cadrele didactice in speranta ca acestea vor renunta la greva. „Intr-o convorbire telefonica cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale mi s-a transmis ca ministerul sugereaza profesorilor ca isi asuma riscul de a nu fi platiti in perioada grevei”, a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.

Fata de incercarile MEN si a guvernantilor de a stopa greva din invatamant, Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi a precizat: „MEN ar face mai bine sa sugereze o marire a salariilor din invatamant. In ceea ce priveste pozitia domnului Mircea Ciumara, ca el nu negociaza sub presiune, la fel de bine putem spune si noi ca nu negociem sub presiunea guvernului. De aceea, in perioada 24-28 ianuarie, in invatamantul preuniversitar va fi greva generala”.

Gheorghe Isvoranu a adaugat ca exista intentia ca in cazul in care aceasta greva generala nu va clinti guvernantii, ea sa fie declansata din nou pe termen nelimitat, incepand cu 7 februrarie. Oricum, profesorii nu vor incheia situatiile scolare pe semestrul I si nici pe semestrul al II-lea daca guvernantii nu le vor rezolva revendicarile.

Camelia Gavrila va tine toate orele in perioada grevei

Elevii nu vor fi foarte afectati din cauza acestei ultime saptamani de sesiune pierdute. „Majoritatea profesorilor au fost prevazatori si au dat tezele, au ascultat elevii, deci evaluarea este aproape incheiata. Iar situatiile scolare pot fi incheiate si in semestrul II”, a precizat Camelia Gavrila. Ea a mai spus ca inspectorii si directorii, fiind reprezentantii MEN in teritoriu, vor trebui sa-si desfasoare activitatea normal pe timpul grevei. „Eu personal voi tine toate orele din program. Le-am spus elevilor sa vina la orele mele”, a mai declarat Camelia Gavrila.

Ea, ca reprezentanta numarul 1 a MEN in judetul Iasi, trebuie sa fie exemplu pentru directori si inspectori. Pe de alta parte, ea ar intelege motivatia profesorilor care doresc sa intre in greva. „Ca profesor ii inteleg pe colegii mei. Salariile din invatamant sunt foarte mici, iar viata este foarte scumpa. Si, mai trebuie spus ca in invatamant s-a ajuns la greva doar atunci cand efectiv nu s-au mai putut suporta conditiile de munca si de plata”, a incheiat Camelia Gavrila.

Deoarece noua Lege a Conflictelor de munca nu mai prevede obligativitatea asigurarii unei treimi din activitate, este posibil ca de luni toate scolile din Iasi sa fie inchise timp de patru zile. In ceea ce priveste activitatea personalului nedidactic si administrativ din invatamant, ramane la decizia acestuia daca va asigura sau nu o treime din activitate – cantine, supravegherea elevilor din internate etc.

Universitarii amana greva si asteapta indeplinirea promisiunilor guvernantilor

Spre deosebire de profesorii preuniversitari, care de aceasta data au ignorat promisiunile guvernantilor, universitarii isi mai pun inca sperante in buna credinta si in intentia guvernului de a aloca fondurile necesare supravietuirii invatamantului romanesc. „Am primit un comunicat din partea Federatiei Sindicatelor Universitare din Romania «Alma Matera» prin care am fost anuntati ca greva generala este amanata pana dupa negocierile de saptamana viitoare cu guvernul. Daca in urma negocierilor vor fi rezolvate o parte din probleme, vom renunta la greva generala”, a spus conf. Vasile Vantu, liderul sindicatului din cadrul Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la BradIasi. Oricum, chiar daca reprezentantii conducerii FSUR Alma Mater” ar fi hotarat sa participe la greva generala, la Iasi doar profesorii universitari de la „Agronomie si Medicina Veterinara” ar fi aderat la greva, restul universitarilor neagreand aceasta idee.

Este destul de dificil de explicat aceasta atitudine a profesorilor universitari in conditiile in care revendicarile sindicalistilor din invatamant sunt la fel de importante si pentru ei. Precizam ca principalele revendicari ale sindicatelor sunt asigurarea unui buget pentru invatamant care sa acopere atat cheltuielile de salarizare a personalului cat si cele de la capitolul cheltuieli materiale si majorarea salariilor profesorilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit