Din lumea filmului

S-a stins din cauza suprasolicitarii la filmarile unei pelicule celebre, in care au jucat Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinica si Florin Piersic. Drama nestiuta din spatele camerelor!

Publicat: 27 dec. 2018

Filmarile la productia ”Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, turnat in 1975, au provocat si o drama, un zimbru murind din cauza suprasolicitarii.

Parcul natural Vanatori-Neamt este intins pe 30000 de hectare si adaposteste o gama variata de animale salbatice, multe dintre ele aflate in libertate. Acum aproape jumatate de secol, in 1970, aici au fost aduse din Polonia primele exemplare de zimbru, botezate Rarau, Roxana si Raluca. Folositi la filmarile unor productii cinematografice monumentale, precum ”Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, zimbrii au fost afectati teribil de efortul depus, unul dintre ei murind de epuizare.

 ”In anul 1975, la inceputul lunii august, toti cei 5 zimbri, satui de captivitate, reusesc sa rupa gardul subred al tarcului si ajung pe piscul Braileanca si in poiana Grajduri, unde consuma din belsug coaja de carpen, fag, frasin si chiar brad, sortimente care le lipseau in tarcuri. Dupa 3 saptamani au fost readusi cu mari dificultati in rezervatie. In acelasi an, la sfarsitul lunii august, moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusa cu ocazia filmarii secventelor de goana pentru filmul “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, cumulate cu efortul readucerii in tarcuri si cu o boala mai veche”, noteaza administratorii domeniului in documentele oficiale.

Filmul ”Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, regizat de Mircea Dragan, a aparut in 1975, distributia fiind foarte selecta: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinica, Violeta Andrei, Toma Dimitriu, Geo Barton, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Emanoil Petrut si Florin Piersic.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit