Actualitate

Sarbatoare in Garnizoana Iasi. 140 ani de la infiintarea unitatii din Copou

Publicat: 09 ian. 2017
1
Armata Romana intra in sarbatoare. In aceasta perioada, Brigada 15 Mecanizata „Podu Inalt” a împlinit 140 de ani de la înfiintare. Unitatea este continuatoarea traditiilor glorioase ale Regimentului 15 „de Dorobanti”, ale carui fapte de vitejie au ramas înscrise cu litere de aur în istoria militara a poporului român.

Pentru a celebra cele 14 decade de istorie, militarii ieseni au pregatit o serie de manifestari. Acestea au inceput inca de ieri, 9 ianuarie, cand la Cercul Militar Iasi a avut loc o seara duhovniceasca cu tema „Jertfelnicia, virtute definitorie a sfinteniei si eroismului”. La manifestare a fost invitat si Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, dar si preoti militari din garnizoanele Iasi, Botosani si Piatra Neamt.

Astazi, 10 ianuarie, cu incepere de la ora 10:00, la Statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare si Sfânt din satul Bacaoani, comuna Munteni de Jos, judetul Vaslui, va avea loc o ceremonie militara si religioasa. Tot astazi, de la ora 16:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi va avea loc simpozionul cu tema „De la regimentul 15 Dorobanti la Brigada 15 Mecanizata Podu Înalt – 1877 – 2017”. La eveniment sunt invitati sa sustina expuneri profesori universitari din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi.

Maine, 11 ianuarie, intre orele 11:00 si 14:00, va avea loc Ziua Portilor Deschise la Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri”. Totodata, joi, 12 ianuarie 2017, la ora 11:00, pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt din municipiul Iasi, va avea loc o ceremonie militara de decorare a Drapelului de Lupta al Brigazii 15 Mecanizate „Podu Înalt”. De altfel, in noiembrie anul trecut presedintele Klaus Iohannis a semnat acel decret de decorare.

„În semn de apreciere a înaltului profesionalism si a rezultatelor remarcabile obtinute de personalul unitatii în îndeplinirea misiunilor specifice încredintate, pe timpul desfasurarii procesului de instruire pentru lupta si al pregatirii profesionale, precum si pe timpul executarii misiunilor în teatrele de operatii, presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Virtutea Militara în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, Drapelului de Lupta al Brigazii 15 Mecanizata Podu Înalt. Decorarea a fost facuta la propunerea Ministrului Apararii Nationale”, se arata in decizia Administratiei Prezidentiale.

Adauga un comentariu