News Flash:

Sindicalistii din Iasi asteapta aparitia Tribunalului Muncii

24 August 1999
1109 Vizualizari | 0 Comentarii
•Tribunalul Muncii va solutiona in mod operativ conflictele de munca •Sindicatele pregatesc proteste impotriva costurilor ridicate ale serviciilor catre populatie, asigurate de regiile autonome •Aceste costuri nu ar trebui sa depaseasca 30% din veniturile unui salariat

Pe lista revendicarilor celor patru confederatii sindicale, in dreptul prioritatilor, figureaza necesitatea infiintarii unui Tribunal al Muncii. Potrivit liderului sucursalei iesene a Cartelului Alfa, Ioan Albu, prin aparitia Tribunalului Muncii vor putea fi rezolvate, in mod expres, atit conflictele individuale de munca, cit si conflictele colective de munca.
Aparitia cadrului legislativ este preconizata pina la finele acestui an. "In cazul in care in sesiunea parlamentara din toamna vor fi incepute discutiile referitoare la aparitia acestui act normativ, odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial, infiintarea acestei sectii speciale pentru rezolvarea operativa a conflictelor de munca va fi iminenta", a precizat Ioan Albu.
Referitor la conflictele dintre sindicat si conducerea societatii comerciale Tepro SA, Ioan Albu a precizat ca "orice amestec in buna desfasurare a activitatilor unui sindicat se plateste", facind referire la imposibilitatea desfasurarii activitatii a membrilor sindicatului liber de la Tepro in incinta unitatii, datorita prezentei angatilor de la Corpul Gardienilor Publici. In sectiunea a doua a Legii sindicatelor, se precizeaza ca membrilor organelor de conducere alese ale sindicatelor li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constringere sau limitare a exercitarii functiilor lor. "In asemenea cazuri, cum este cel de la Tepro, daca ar fi asigurata functionarea Tribunalului Muncii, verdictul justitiei ar veni intr-un timp foarte scurt, rezolvind astfel conflictul dintre sindicat si conducerea administrativa", a precizat Ioan Albu.

Preturile impuse de serviciile regiilor autonome sint doboritoare

In alta ordine de idei, la sfirsitul acestei saptamini, va avea loc adunarea Comisiei Consultative de Dialog social, punctul principal al discutiilor constituindu-l probleme legate de serviciile asigurate de regiile autonome (apa calda si curenta, energie electrica, telefoane) catre populatie.
"Serviciile catre populatie, asigurate de catre aceste regii autonome, au niste costuri doboritoare. In mod normal, ponderea costurilor acestor servicii nu ar trebui sa depaseasca 30% din veniturile salariale ale unei familii. In prezent, la noi in tara aceste costuri, in mod paradoxal, depasesc veniturile totale ale beneficiarilor, ceea ce a dus la aparitia a numeroase probleme. Este de neconceput ca institutii care continua sa primeasca bani de la bugetul de stat impun astfel de preturi", ne-a declarat Ioan Albu.
Inca de anul trecut, sindicatele au trimis Guvernului Romaniei o lista de revendicari, in care se cerea in mod expres reducerea costurilor serviciilor acordate populatiei de catre regiile autonome. "Cum nu am primit, inca, nici un raspuns la cerintele noastre, solicitam in continuare explicatii referitoare la scumpirea exagerata, de exemplu, a tarifelor CFR. Este de-a dreptul aberant ca, pentru o calatorie de la Iasi la Bucuresti, trebuie platita o suma echivalenta cu jumatate din salariul minim pe economie", a subliniat Ioan Albu.
Neclaritatile sindicalistilor se refera in special, in cazul CFR - ului, la "pastrarea" conditiilor de calatorie (care sint din ce in ce mai precare), in timp ce biletele se scumpesc lunar. "Din aceasta cauza au aparut si numerosii calatori fraudulosi. Ministerul Transporturilor spera ca, prin scumpirea biletelor de calatorie, sa acopere pierderile inregistrate datorate xblatistilora. Cei de la Bucuresti au gindit o strategie, conform careia, la zece calatori cu bilet, exista si unul fara legitimatie de calatorie, costul acesteia fiind acoperita prin plata celor zece bilete. Asa ceva nu se poate", a subliniat Ioan Albu. Concluzia care de poate trage nu poate fi decit ca se pierd foarte multi bani tocmai prin majorarea costurilor serviciilor acordate catre populatie de regiile care, inca, mai primesc bani de la bugetul de stat. Iar pina in prezent, desi promisiunile au fost multe, realizarile au fost tot mai putine.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013874 (s)