Actualitate

Un fermier din Iasi a vrut sa traga in piept Finantele! Inspectorii au gasit sub saltea aproape 100.000 de euro. Risca sa se trezeasca cu procurorii la poarta

Publicat: 12 iul. 2019
1

@ Un fermier din comuna Bivolari, ce desfasoara activitati de "ferme mixte", a fost verificat de inspectorii fiscali din cadrul DGRFP @ Afaceristul nu a platit impozitul pe profit dupa ce a arendat mai multe suprafete de teren @ Prejudiciul se apropie de 100.000 euro ! In urma cu sase ani, s-a trezit cu Politia pe cap, deoarece nu avea acte care sa justifice detinerea unei cantitati de aproape 400 de tone de grau @ Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea fermierului, dar acesta nu a putut fi contactat

Inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) si-au extins aria de control. De data aceasta sunt vizati fermierii care activeaza in judet si se sustrag de la plata impozitelor. Este si cazul fermierului Mihai Ioan Rusu, care detine mai multe suprafete de teren arabil in comuna Bivolari.

Vezi si: EXCLUSIV! Angajatii de la Finante Iasi s-au plimbat de 1 milion de euro! Numele functionarilor este STRICT SECRET

Prin intermediul unei intreprinderi individuale, Rusu a reusit sa provoace un prejudiciu statului de aproape 100.000 euro, in perioada 2016 – 2018. In perioada mentionata, Rusu a arendat terenurile, dar nu a mai platit impozitul pe profit si contributiile de asigurari sociale de sanatate.

Mai mult, Rusu a acordat produse agricole in urma exploatarii terenurilor, fara a mai inregistra Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Paguba cea mai mare a facut-o prin neplata impozitului pe profit, cota fiind de 16 la suta.

Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea fermierului, dar acesta nu a putu fi contactat.

Ioan Rusu nu este la prima experienta cu institutiile de control. In 2013 i s-a deschis chiar si un dosar penal pentru evaziune fiscala. Atunci, la sesizarea unei persoane din comuna Bivolari, politistii au deschins si au observat ca afaceristul avea o cantitate de aproape 400 de tone de grau, fara sa fie acoperit de acte justificative. Cantitatea gasita a fost pusa sub sechestru de catre autoritati. Daca nu va achita sumele datorate catre bugetul de stat, Rusu se poate trezi cu un nou dosar de evaziune fiscala, ce va fi analizat de catre procurorii ieseni.

Vezi si: Teapa cu o retea de magazine de cafea! O femeie de afaceri din Iasi a castigat bani frumosi pacalindu-si clientii

Evazionisti pe banda rulanta

In primul trimestrul al acestui an, inspectorii fiscali au "pescuit" o cantitate mare de evazionisti. Astfel, s-au inregistrat sume suplimentare identificate de 85.081.000 lei, fata de 65.120.091 lei cat au fost in 2018, insa mult mai putin fata de 2017, cand a fost raportata suma de 106.749.000 lei. Aceste sume provin de la persoanele fizice ori juridice din neplata TVA si a impozitului pe profit. Reprezentantii DGRFP sustin ca, deocamdata, aceste cifre nu sunt relevante privind activitatea de inspectie fiscala. Abia la finalul anului se vor putea observa datele reale. "Aceste analize se fac odata la 6 luni. La 3 luni nu sunt sugestive. Sunt inspectii care dureaza si sunt raportate in alta perioada a anului. Comunicarea nu trebuie sa depaseasca 90 de zile. Cand identificam sume suplimentare, intre 10 si 15 la suta dintre contribuabili fac plati din proprie initiativa", au mai spus reprezentantii Fiscului.

Vezi si: Angajare surpriza la Finante! O avocata sexy controleaza toate achizitiile din institutie – FOTO

Tot in perioada ianuarie – martie 2019, au fost realizate 65 de inspectii fiscale. In urma controalelor, suma incasata efectiv a fost de 24 milioane lei, aproape o treime din suma initiala identificata. Totodata, inspectorii fiscali au intcomit si sase sesizari penale pentru infractiunea de evaziune fiscala.       

Vezi si: Tensiune maxima! Cel mai tare post din finantele iesene, hotarat in jumatate de ora! Misterul a fost elucidat ieri dupa amiaza!                   

Adauga un comentariu