Scriitori

William Shakespeare: „Lasii mor de mai multe ori inaintea mortii lor.”

Publicat: 09 ian. 2014
William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 – d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza.

El este adesea numit poet national al Angliei si “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau „Lebada de pe Avon” („The Swan of Avon”). Lucrarile sale au supravietuit, incluzand si unele realizate in colaborare, opera sa fiind alcatuita din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in aproape fiecare limba vorbita si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.

Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a carui deviza era „Totus mundus agit histrionem”, reluata in “Cum va place“ sub forma metaforei lumii ca scena de teatru: „All the world’s a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances”.

„Lumea intreaga este o scena iar barbatii si femeile sunt actorii ei, ei intra si ies pe rind din ea”. Rivalul cel mai important al lui Shakespeare din epoca a fost un alt redutabil dramaturg, Christopher Marlowe, fiind ucis intr-o carciuma, in urma unui conflict iscat din senin. William Shakespeare a ramas astfel dramaturgul cel mai jucat si mai respectat, inclusiv de catre regina Elisabeta. Recent, un celebru dramaturg englez contemporan, Tom Stoppard, a realizat scenariul filmului Shakespeare in love, propunind o varianta destul de controversata, prin care sustine idee ca moartea lui Marlowe ar fi fost provocata de rivalitatea cu colegul sau, Shakespeare, fapt neconfirmat de istoricii literari englezi.

Unii cred ca Christophore Marlowe ar fi scris chiar o parte dintre piesele marelui Will, datorita faptului ca „Lebada de pe Avon” ar fi provenit dintr-o patura sociala destul de umila si nu ar fi posedat educatia necesara pentru a scrie aceste piese sau sonete, dar este vorba din nou de o teorie hazardata.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit