Magazin

Avertismentul psihologilor: Selfie-ul poate declansa tulburari de comportament

Publicat: 20 nov. 2018
1

Devenite momente la ordinea zilei pentru foarte multi utilizatori ai retelelor sociale, selfie-urile incep sa-si arate fata mai putin placuta. Excesul de selfie-uri poate duce la narcisism, atrag atentia psihologii.

Selfie-ului ascunde un potential nebanuit in declansarea unor tulburari de comportament. Cele mai recente date arata ca o cincime din populatia actuala risca sa dezvolte o personalitate narcisista, iar retelele sociale, precum Facebook sau Instagram, incurajeaza fenomenul.

Jacopo De Rosa, turist: Mai degraba femeile isi fac selfie-uri, pentru ca sunt mai narcisiste. De obicei ele ocupa 90% din imagine, nu surprind cu adevarat un moment sau un loc, de exemplu ele la fantana Trevi sau cu alti oameni. E mai degraba un poster despre ele insele, pe care il pun pe Instagram sau alte retele sociale.

Doamnele au mereu o explicatie pentru excesul de selfie-uri. Helena De Hammer, turista: Vrem sa fim perfecte in orice situatii din viata noastra si cred ca daca ne uitam mereu la altii, cum arata, ne putem mereu compara intre noi.

Roberto Truzoli, profesor universitar de psihologie: in cazul utilizarii de (continut, n.r.) vizual, adica atunci cand ma arat in cea mai buna forma, evaluarea feedback-ului pe care il primesc e mult mai puternica pentru o persoana narcisista fata de una care nu e. Acest feedback glorifica intr-un anumit fel, clarifica si mai mult din aceste caracteristici si te impinge si mai mult spre acest gen de comportament fata de continutul verbal care e mai rece in termeni emotionali.

Tulburarile de narcisism induse de selfie-uri se pot manifesta prin exhibitionism, atribuirea de merite nefondate si chiar exploatarea altora. Niki Eknan, turista: Am auzit pe cineva care spunea ca trebuie sa vada tot timpul cum arata, dar poate ca nu trebuie sa vezi cum arati in fiecare zi, tot timpul. Cred ca ar fi mai bine daca am fi – ma gandesc – un pic mai extrovertiti, sa ne uitam in afara noastra mai mult decat inspre noi tot timpul.

Adauga un comentariu