Boli si tratamente

Ce afectiuni ne provoaca dureri in stanga, jos

Publicat: 04 iul. 2017
7

Atunci cand resimtim durere în partea stanga jos ne întrebam oare ce organ este afectat si care sunt motivele aparitiei acestui disconfort.

În partea stanga se afla atat de multe organe, încat este greu de pus un diagnostic doar dupa indicarea locului dureros. Doctorul specialist va efectua cel mai probabil investigatii amanuntite pentru a determina cauza durerii în partea stanga jos. Acesta va va întreba ce fel de durere resimtiti: una acuta si ascutita, una usoara dar prelungita, o durere resimtita numai în anumite pozitii sau în zile în care ati stat mai mult în frig, etc.

Sunt multe afectiuni care pot cauza dureri în partea stanga inferioara a abdomenului. Potrivit The Merck Manuals Online Medical Library, partea stanga inferioara sau quadrantul inferior al abdomenului este o zona în care apar adesea dureri. Durerea din aceasta regiune poate fi usoara, moderata sau severa, în functie de cauza acesteia si de organele si tesuturile implicate. Durerea din quadrantul stang inferior al abdomenului poate fi generata de organele pelvine si abdominale sau de tesuturile din cadrul peretelui abdominal.

Locul in care apare durerea iti dezvaluie ce organ are probleme

Infectii ale vezicii urinare. O infectie a vezicii urinare, cunoscuta sub numele de cistita, poate cauza durere în partea stanga inferioara a abdomenului. Cistita este o inflamatie a vezicii cauzata de o infectie bacteriana. Infectiile la vezica urinara pot fi dureroase si stresante si pot duce la complicatii grave de sanatate daca infectia ajunge la tractul urinar si rinichi. Alte posibile cauze ale cistitei includ reactiile la anumite medicamente; radioterapia; sau substantele iritante precum spray-urile de igiena intima pentru femei sau utilizarea pe termen lung a cateterului. Semnele si simptomele asociate de obicei cu infectiile vezicii urinare includ durere sau presiune resimtita în partea inferioara a abdomenului, o nevoie constanta de a urina, senzatie de arsura la urinare, prezenta sangelui în urina, urina cu miros puternic si disconfort în zona pelvina. MayoClinic.com precizeaza ca infectia renala este una dintre cele mai grave complicatii asociate cu infectiile vezicii urinare.

Boala inflamatorie intestinala. Boala inflamatorie intestinala este o cauza frecventa a durerii în partea stanga inferioara a abdomenului. Doua dintre cele mai des întalnite tipuri de boala inflamatorie intestinala sunt boala Crohn si colita ulcerativa, desi orice afectiune care determina inflamarea intestinelor este considerata o boala inflamatorie intestinala. Posibilele semne si simptome asociate cu boala inflamatorie intestinala includ durere în zona abdominala inferioara, diaree, deshidratare, tahicardie, tensiune arteriala scazuta, febra, oboseala, scadere în greutate, malnutritie si prezenta sangelui în scaun. Desi nu se cunoaste cauza exacta a bolii inflamatorii intestinale, cativa factori, printre care alimentatia, genetica si mediul, pot juca un rol. Boala inflamatorie intestinala nu este contagioasa.

Hematom al peretelui abdominal. Un hematom al peretelui abdominal, un buzunar cu sange ce se formeaza în peretele abdominal, poate cauza durere în partea stanga inferioara a abdomenului. Potrivit American Academy of Family Physicians, sau AAFP, hematomul peretelui abdominal este de obicei o sursa a durerii abdominale trecuta cu vederea, inclusiv daca aceasta se manifesta în quadrantul inferior stang al abdomenului. Hematoamele se pot dezvolta în peretele abdominal sau în fascia rectala, teaca de tesut conjunctiv care se afla în jurul muschiului rectus abdominis, unul dintre principalii muschi ai abdomenului, în mod spontan sau dupa o trauma sau sarcina. Hematoamele peretelui abdominal pot fi cauzate si de complicatiile asociate cu procedurile laparoscopice. Laparoscopia este o operatie efectuata la nivelul abdomenului sau pelvisului ce implica realizarea unei mici incizii si asistenta camerei de filmat. AAFP sustine ca, pe langa durerea abdominala si alte semne si simptome, hematoamele peretelui abdominal sunt diagnosticate prin proceduri imagistice precum tomografia computerizata abdominala, sau CT, ecografia sau ultrasonografia abdominala.

Testul care iti arata in cateva secunde daca ai o banala durere de cap sau o migrena

Constipatie. Alimentatia deficitara poate afecta mult buna functionare a organismului nostru, iar constipatia poate atrage dupa sine multe probleme care pot fi avertizate inclusiv prin durere în partea stanga jos.

Atunci cand digestia si tranzitul intestinal nu functioneaza corect, apare o senzatie de apasare abdominala si uneori chiar durere în partea stanga. Constipatia poate fi prevenita printr-un regim bogat în legume si fructe proaspete, alimente gatite în casa cu multe legume si leguminoase (mazare, orez brun, linte, naut, fasole), aport de fibre dietetice dar si prin evitarea mezelurilor, produselor procesate industrial sau de patiserie-cofetarie.

Gazele intestinale, afectiunile aparatului reproducator, sindromul colonului iritabil, infectia unui muschi abdominal, pietre la fiere sau colesterol acumulat în fiere – toate acestea pot fi si ele motive ale durerii resimtite în partea stanga jos.

Un articol pe Internet ne poate numai forma o parere despre posibilele cauze si complexitatea aspectelor legate de sanatate dar investigatiile medicale sunt singurele care ne pot ajuta sa rezolvam problemele de sanatate.

Adauga un comentariu