Religie

Ce sarbatoare mare este pe 14 septembrie in calendarul ortodox? Are cruce rosie

Publicat: 13 sept. 2019

Chiar daca acum tinem pasul cu tehnologia si ne indepartam din ce in ce mai mult de biserica, inca mai sunt printre noi oameni, un numar destul de mare am putea zice, care tin macar cele mai importante sarbatori de peste an. Pe 14 septembrie, in calendarul ortodox, este trecuta o astfel de zi importanta, cu cruce rosie, care ne aminteste tuturor ca la biserica se tine slujba si ca ar fi bine sa cinstim aceasta zi si sa nu spalam sau sa muncim pe parcursul ei.

Sarbatoare mare in calendarul ortodox, pe 14 septembrie. De ce este cruce rosie?
Multi stiu ca pe 14 septembrie este o data importanta, dar mai putini cunosc exact si semnificatia ei. Potrivit calendarului, la aceasta data, este sarbatorita Inaltarea Sfintei Cruci, o zi extrem de importanta pentru credinciosi, in care se tine post negru si se incearca orice infranare de la ganduri rele sau insulte, potrivit povetelor bisericesti.

Sarbatoarea marcheaza doua intamplari importante pentru crestini: aflarea sfintei Cruci si inaltarea acesteia in fata poporului. Cel care a prezentat-o si a aratat-o multimiia fost episcopul Macarie al Ierusalimului, in data de 14 septembrie anul 335. Crucea a fost adusa de persi in anul 629, pe vremea imparatului Bizantului Herclius. Acesta a asezat-o chiar pe Sfantul Mormant din Ierusalim.

A doua semnificatie a sarbatorii din 14 septembrie, in calendarul ortodox
Pe vremea Imparatilor Constantin si Elena, inaintea luptei cu Maxenetiu, dusman al crestinilor, imparatul Constantin a avut o viziune: pe cer a aparut o cruce in plina zi, formata evident din stele. Aceasta avea inscriptia ”Prin acest semn vom invinge”, iar in lupta asa a si fost, imparatul a invins in lupta. Mama lui Constantin a poruncit apoi sa fie gasita cruce, aproape de Golgota. S-au identificat intr-adevar 3 cruci identice, cea a lui Iisus si cea a celor doi talhari ucisi odata cu el.

Se spune ca patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fata acre murise, iar cand a ajuns la cea pe care a fpost rastignit Iisus Hristos, fata a inviat. Toti oamenii au aflat repede aceasta veste si s-au indreptat catre biserica. Aceasta a devenit neincapatoare, asa ca Macarie a asezat crucea afara, in fata poporului, pentru a o vedea toata lumea, in anul 335.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit