Arheologie

Cum a fost descoperit Tezaurul de Guarrazar

Publicat: 29 oct. 2013
Tezaurul arheologic compus din coroane si cruci pe care regii vizigoti stabiliti in Spania le-au oferit bisericii. A fost gasit intre anii 1858 si 1861 in situl arheologic numit gradina de Guarrazar, situat langa localitatea toledana Guadamur, foarte aproape de Toledo. Tezaurul este impartit intre Muzeul Clunz din Paris, Palatul Regal din Madrid si Muzeul Arheologic National din Spania
Intre toate piesele gasite, cele mai valoroase sunt coroanele regilor vizigoti Recesvinto y Suintila (ultima a fost furata in 1921 si nu a mai fost recuperata). Ambele sunt incrustate cu safire, perle si alte pietre pretioase. Deasemenea au mai fost gasite si alte coroane mai putin valoroase si mai mici. Au existat si centuri (astazi disparute). Toate aceste bijuterii gasite in Guarrazar provin din ateliere iberice de prelucrare a metalelor pretioase, cu traditii preistorice si relationate cu epoca vizigota si a arta bizantine. Foloseau tehnica pietrelor incrustate, care a fost foarte indragita de popoarele barbare. Literele de pe coroane sunt executate cu alveole de aur. Ornamentele in relief de pe cruci sunt de tip germanic, dar forma coroanelor este in totalitate bizantina. Coroanele tezaurului erau un dar religios si niciodata nu au fost folosite de monarhi.
Bijuteriile bizantine potrivit istoricilor erau foarte numeroase in acea epoca. Un istoriador arab povesteste ca dupa cucerirea orasului Toledo de catre musulmani, au gasit in catedrala mai multe coroane donate de catre regii vizigoti. Multe dintre ele au fost topite pentru a extrage materialul valoros. Se stie ca bijuteriile din biserica de Toledo si ale tezaurului regal a fost motiv de disputa intre cuceritorii musulmani. O parte dintre aceste coaroane sigur au fost ascunse de catre clerul vizigot.
O parte din tezaur a fost gasita din intamplare. In anul 1858 dupa o ploaie torentiala care a erodat terenul unde era biserica manastire Santa María de Sorbaces, iesind la lumina o cutie alaturi de mormantul unui presbiter numit Crispinus. Persoanele care au gasit primele piese au topit jumatate la topitoria de argint din orasul Toledo. Cealalta jumatate a fost cumparate de un militar francez care le-a dus la Paris unde le-a vandut muzeului Cluny. Descoperitorii au continuat sa excaveze si au gasit un o serie de coroane si cruci, care au fost vandute reginei Isabel II.
Coroanele regilor Suintila si Recesvinto care au ajuns la Muzeul Cluny au fost restaurate in Paris, schimband mult aspectul original. Guvernul spaniol a reusit sa recupereze cele doua coroane, dar in anul 1927, intr-o noapte a fost sustrasa coaroana regelui Suintila, niciodata nu a mai fost recuperata.


loading...

Adauga un comentariu