National

Cumintenia Pamantului va fi reevaluata. Noua intelegere intre autoritati si mostenitori

Publicat: 06 dec. 2017
1

Cumintenia Pamantului va fi reevaluata. Ministerul Culturii si mostenitorii sculpturii lui Constantin Brancusi au ajuns la o noua intelegere.

Autoritatile spera ca noul pret sa nu sara de 5 milioane de euro ca sa poata cumpara lucrarea.

De cealalta parte, proprietarii se asteapta ca in urma evaluarii pretul sa creasca la peste 16 milioane de euro. Pana se clarifica destinul Cuminteniei, iubitorii de arta o pot vedea, in sfarsit expusa la Muzeul National de Arta, alaturi de alte 13 lucrari semnate de Brancusi.

Cumintenia Pamantului” a fost tinuta pana acum intr-un depozit intunecat, pentru ca sala dedicata expozitiei lui Brancusi nu a fost gata in luna mai, termenul dat initial.

Dupa ce a fost tinuta intr-un depozit aproape un an, “Cumintenia Pamantului” a fost in sfarsit expusa. Lucrarea lui Constantin Brancusi are un viitor incert, dar cei care vor sa o admire o pot gasi la Muzeul National de Arta, cel putin pana in luna februarie.

Inca trei luni mai este valabil contractul de comodat, dupa care Ministerul culturii va trebui sa renegocieze cu familia mostenitoare ca sa o mai poata tine.

Ministrul Culturii: “E acolo, e foarte frumoasa, ce sa va mai spun despre ea? Nu fug de raspundere. ”

Si totusi, nimeni nu stie ce se va intampla cu opera de arta.

Ministrul Culturii: ”Imi doresc o cale de a negocia cu proprietarii, in asa fel incat sa recuparam din imaginea pierduta si a Ministerului si a actului de subscriptie publica si sa avem in patrimoniul nostru scultptura. Intelegerea noastra cu proprietarii a fost sa numim fiecare cate un evaluator, sa se faca evaluari independente. Daca suma este in jurul sumei pe care statul si-o permite, sa ne exercitam dreptul de preemptiune. Nu e vorba de lasat din pret, va trebui ca un arbitru independent sa isi spuna parerea despre pret.”

Termenul de returnare a banilor donati de romani pentru “Cumintenia Pamantului” in campania “Brancusi e al meu”, peste un milion de euro, a fost prelungit cu inca un an.

Adauga un comentariu