Secretele istoriei

”Fa ce spune preotul, nu ce face el”. Cum explica biserica acest indemn

Publicat: 19 ian. 2017

In popor se spune de multe ori ca trebuie sa faci ce spune preotul, nu ce face el. Daca, de cele mai multe ori, argumentele pentru acest indemn sunt aduse de cei care nu au imbracat niciodata o haina preoteasca, iata acum si un punct de vedere teologic. Explicatia este atribuita Sfantului Ioan Gura de Aur, potrivit ganduridinierusalim.ro.

”Si caderea preotilor in pacate se intampla dupa randuiala lui Dumnezeu. Si asculta cum! Daca n-ar pacatui dascalii si preotii, daca n-ar fi supusi patimilor lumesti, ar fi neomenosi cu ceilalti oameni si neiertatori. Dar Dumnezeu a facut ca sa fie robi patimilor si preotii si conducatorii, pentru ca sa fie iertatori cu altii, de vreme ce si ei pacatuiesc.

Si asa a randuit Dumnezeu totdeauna, nu numai acum, ci si mai de mult; a ingaduit sa cada in pacate cei carora avea sa le incredinteze conducerea Bisericii si a poporului, ca, datorita greselilor lor, sa fie buni cu altii. Daca ei n-ar pacatui, nu i-ar ierta deloc pe pacatosi, ci, ajungand neomenosi, i-ar smulge pe toti din Biserica”loading...

Adauga un comentariu