News Flash:

Legea inainteaza cu pasi de melc la Pascani

17 Octombrie 2000
976 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sansele ca taranii din municipiu sa-si primeasca terenurile in toamna aceasta sunt minime

Arhicunoscuta Lege 1/2000, cu privire la reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor si padurilor, cunoscuta si sub numele de "Legea Lupu" dupa numele initiatorului sau, inainteaza cu pasi de melc la Pascani. De altfel, orasul este considerat de fruntasul taranist drept sediu al abuzurilor si ilegalitatilor in ceea ce priveste aplicarea precedentelor legi ale pamantului (Legea 18/1991 si Legea 169/1997).
Desi cele sase subcomisii de aplicare a legii fondului funciar (care se ocupa de altfel si de aplicarea Legii 1/2000) de pe raza municipiului lucreaza la documentatie inca din primavara acestui an, sansele ca Legea Lupu sa-si intre in drepturi in toamna acestui an si implicit taranii sa intre in posesia terenurilor solicitate, sunt minime, date fiind multitudinea de nereguli inregistrate in aplicarea precedentelor legi, precum si inexistenta unei rezerve de teren arabil pe masura solicitarilor.
Cea mai mare problema si singura din aceasta suburbie o constituie cererile de reconstituire depuse de mai multi tarani din Sodomeni, pentru o suprafata totala de 120 ha teren arabil, reprezentand vechile amplasamente, teren care se afla in posesia Agrocom Strunga - ferma Stolniceni Prajescu. "Se lucreaza la documentatie in continuare. Restantierii sunt doar niste persoane din suburbia Sodomeni, care nu accepta decat vechile amplasamente, teren ce se afla in proprietatea Agrocom Strunga. Din totalul de 120 de hectare solicitate, am delimitat deja o mare parte si mai avem de delimitat o suprafata de 35 ha, teren pe care inca se mai afla culturi. In celelalte suburbii ale municipiului, procentul de rezolvare a cererilor este de circa 80%", ne-a declarat Mircea Zuzan, secretarul Consiliului Local Pascani, membru in comisia municipala de aplicare a Legii 1/2000. Pe ansamblu insa, cele mai mari probleme le pune tot orasul, unde, pana acum, comisia a rezolvat doar jumatate din cererile sosite, celelalte urmand a fi solutionate, iar o parte dintre ele par a nu avea sanse de a fi rezolvate din lipsa terenurilor sau a banilor de despagubiri. La aceasta din urma categorie se incadreaza si singurele solicirari de reconstituire a suprafetei maxime admise (50 ha), in numar de doua, venite din partea mostenitorilor lui Ghaorghe Bratianu si cei ai lui Vasile Teodorescu. "Pana acum am primit doar doua cereri de reconstituire a dreptului de proprietate cu suprafata de 50 hectare. Gheorghe Bratianu care solicita retrocedarea pe vechiul amplasament, ceea ce ar insemna zona centrului, iar cea de a doua venita din partea mostenitorilor lui Vasile teodorescu. Nu stiu cum se vor rezolva aceste cereri, stiu doar ca materialele au fost trimise la Comisia Judeteana din Iasi pentru analiza", a mai adaugat Mircea Zuzan.
Nici in ceea ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate asupra padurilor, lucrurile nu stau mai bine. Din totalul de cereri depuse pana acum pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de padure a rezultat o suprafata totala solicitata de cetateni din municipiul Pascani, de 160 ha, dar nici pana acum reprezentantii comisiei locale de aplicare a Legii 1/2000 nu au finalizat discutiile cu reprezentantii Ocolului Silvic Pascani, pentru a-i putea pune in posesie pe proprietarii de drept. "Urmeaza sa mai purtam o discutie in perioada urmatoare cu reprezentantii silvici si dupa insusirea cererilor de punere in posesie cu suprafete de padure si de catre ei, vom valida si trimite la Iasi cererile. Analiza tuturor solicitarilor la aceasta lege s-a facut numai pe baza actelor autentice si, desi sunt foarte multe declaratii cu martori acestea nu vor fi acceptate de comisia locala", a precizat in final secretarul Consiliului Local Pascani.
Mihai HOGAS
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012885 (s)