National

Ponta la Chisinau: Vor fi create conditii ca 5000 de tineri moldoveni sa poata studia in Romania

Publicat: 17 iul. 2012
1
Primul-ministru Victor Ponta se afla in vizita oficiala in Moldova, urmand sa aiba mai multe intalniri cu oficiali de la Chisinau. Dupa intalnirea cu omologul sau Vlad Filat, ministrii Educatiei din cele doua tari au semnat un acord prin care statul roman se angajeaza sa creeze conditii pentru ca 5000 de tineri basarabeni sa poata studia in Romania, informeaza rtv.net.
Premierul Victor Ponta a fost intampinat de protestatari la prima vizita oficiala la Chisinau. Seful executivului a avut intalniri cu omologul sau moldovean, dar si cu presedintele Republicii Moldova.
„De la inceputul mandatului, am avut absoluta determinare in a continua lucrurile bune incepute si am vrut sa dovedesc ca doi prim-ministri din aceeasi generatie politica pot duce relatiile dintre Republica Moldova si Romania la un nou nivel de pragmatism (…) Sa dovedim nu doar ca spunem lucruri frumoase, ci facem lucruri concrete”, a declarat Ponta dupa conferinta de presa comuna a celor doi prim-ministri.
La randul sau, Filat i-a multumit lui Ponta pentru maniera pragmatica in care premierul roman a abordat relatia bilaterala. „Am facut o trecere in revista a relatiilor bilaterale si am facut un punctaj privind implementarea deciziilor adoptate anterior”, a spus Filat. Premierul moldovean a salutat acordul incheiat intre ministerele Educatiei din cele doua tari. „Imi doresc ca dupa finalizarea studiilor, cei 5.000 de tineri sa se intoarca in Republica Moldova”, a spus Filat.
Totodata, a fost semnat un protocol de colaborare a institutiilor din domeniul judiciar. In domeniul energiei, cei doi premieri au convenit ca pana la sfarsitul anului 2013 sa fie finalizat gazoductul Iasi-Ungheni. In domeniul interconectarii retelelor de energie electrica, s-a stabilit sa se construiasca o linie care sa legea Iasii de Ungheni. Pe linia de Gotesti-Falciu, partea romana va finaliza lucrarile in 2012 si se lucreaza in continuare la linia Suceava-BaltiComentarii
Adauga un comentariu