Scena artistica din Romania

Premiera cu Noul locatar, un spectacol de Gábor Tompa, la Teatrul Nottara

Publicat: 19 sept. 2014

Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a pus in scena, la Teatrul Nottara” din Bucuresti, spectacolul Noul locatar de Eugéne Ionesco. Premiera va avea loc sambata, 20 si duminica, 21 septembrie, ora 19.00, la Sala “Horia Lovinescu”.

Decorul spectacolului este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele de Corina Gramosteanu care semneaza si asistenta de scenografie. In rolul principal publicul il poate vedea pe actorul spaniol Francisco Alfonsín. Din distributie mai fac parte actorii: Ada Navrot, Gabriel Rauta si Ion Grosu. La Cluj, spectacolul Noul locatar va putea fi vazut in luna decembrie, in cadrul Festivalului International de Teatru INTERFERENTE, editia a IV-a.

Vezi si Iata ce spectacole pregateste Teatrul National Iasi

„Ne aflam la sfarsitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cartile, tablourile si mobilele mostenite din familie. Cei de varsta mea au primit din generatie in generatie o mostenire culturala. Inca mai am carti, mobila sau obiecte mostenite de la strabunici. In aceasta epoca a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, as zice, inrudita cu Livada de visini a lui A.P. Cehov, care vorbeste despre disparitia acestei forme de cultura. Un fapt destul de ingrijorator… Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevarata. Dispare o dimensiune a sufletului uman si suntem nevoiti sa ne punem din nou intrebarile: ce cautam aici, ce facem, de unde venim si incotro ne indreptam?” – scria Gábor Tompa in caietul program al spectacolului.

Vezi si Invitatie la teatru – AMOR IN FARMACIE

Spectacolul a avut avanpremiera in luna iulie. Cu aceasta ocazie, teatrologul George Banu scria in revista Dilema veche: “Ionesco si spectacolul lui Tompa/Stürmer acorda o dimensiune parabolica situatiei expuse. Noul locatar e un utopist ce imagineaza lumea condusa dupa regulile spiritului, o lume supusa si controlata. Dincolo de valoarea privata a naratiunii, concluzia conduce la sensuri generale, umane, sensuri rebele, caci aici planurile se prabusesc si rezultatele le contrazic.”loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit