Local

Pretul animalelor s-a prabusit din cauza secetei! Iata la ce au apelat taranii din judetul Iasi

Publicat: 16 aug. 2015
1

@ Seceta inregistrata in ultima perioada la Iasi se pare ca aduce taranii din judet la sapa de lemn @ Chiar daca preturile din supermarketuri au ramas in mare parte aceleasi, animalele se vand la un pret de nimic @ Campurile aproape topite de caldura nu mai pot asigura hrana necesara bovinelor si ovinelor @ Deja o parte dintre iesenii care au mai multe animale au inceput sa vanda din ele in targuri si in mediul online

Judetul Iasi s-a confruntat in ultima perioada cu o vreme deloc prielnica pentru culturile agricole si animale cauzand probleme destul de grave fermierilor. Fanetele nu au asigurat necesarul hranei pentru animale, iar o parte dintre tarani au decis sa le vanda. Astfel, bovine, ovine si porcine sunt scoase zilnic la vanzare pe site-uri, la preturi mai mult decat accesibile. Prin aceste vanzari, taranii din Iasi spera sa poata asigura hrana pe timpul iernii pentru animalele care le raman.

„Vaca are varsta de sapte ani. Este bine ingrijita si da lapte bun. Pretul este de 1800 de lei, usor negociabil. Mai am inca doua vaci, de asta am ales sa vand una. Sincer este greu cu fanul, nu prea s-a facut anul asta si imi e teama sa ajung pe iarna cu toate trei. Prefer ca din banii pe care o sa ii iau pe vaca sa cumpar cateva sute de kilograme de fan. Puteti veni sa o vedeti si daca va convine o cumparati. Foarte mult nu mai las la pret”, sustine un taran din judetul Iasi care a adaugat un anunt pe site-urile de specialitate.
   
Pretul animalelor scade, insa pretul carnii ramane acelasi

Chiar daca pretul animalelor a inceput sa scada, acest lucru nu se regaseste si in rafturile carmangeriilor. Nu doar ovinele si bovinele sunt scoase la vanzare la preturi mici, ci si porcinele. Unii comercianti vand porci la sase – sapte lei kilogramul in viu, insa altii mentin pretul ridicat, adica in jur de zece lei pe kilogram. Fermierii spun ca preturile vor fluctua pentru ca seceta a afectat culturile de grau si porumb de anul acesta.

„Pretul porcului este de sapte lei in viu. Pot sa il dau si la carcasa, dar cu 13 lei. Daca vreti sa cumparati un porc si sa il tineti pana aproape de Craciun, puteti lua unul de vreo 70 – 80 de kilograme, el mai creste pana atunci. Acum au pretul bun porcii, dar nu se stie cum va fi pana la Craciun. Cam in fiecare an aproape de sarbatori, pretul lor creste mai ales ca acum seceta a afectat puternic culturile. Este destul de simplu sa calculezi pretul porcilor; daca kilogramul de porumb are pretul mic, atunci si porcii vor fi accesibili. E o intreaga loterie, crescatorii de animale ca noi pot castiga sau pot pierde la vanzarea unui porc”, sustine Radu P., vanzator de animale.

Adauga un comentariu