Secretele istoriei

Prima statie romaneasca de cercetare din Antarctica a implinit 8 ani. Poarta si numele savantului Emil Racovita

Publicat: 14 ian. 2014
Ieri s-au implinit 8 ani de la infiintarea primei statii romanesti de cercetare din Antarctica, statie care se numeste Law-Racovita. Speologul iesean Emil Racovita a trait mai bine de 20 de ani la Cluj-Napoca, unde a fost profesor si unde a pus bazele biospeologiei.
Emil Racovita este una dintre personalitatile romanesti cunoscute si apreciate si peste hotare. A fondat o stiinta, biospeologia, care se ocupa cu studierea formelor de viata din pesteri, si a creat la Cluj primul institut de biospeologie din lume. 
Vezi si Uimitoarea aventura a lui Emil Racovita in Antarctica  
La Cluj, cand spui Emil Racovita, spui numele unui colegiu de elita, situate printre primele zece din tara, spui numele fondatorului biospeologiei, a unui rector al Universitatii din Cluj (azi UBB), dar si al unui presedinte al Academiei Romane. Insa, tot la Cluj exista un Muzeu de Speologie, chiar in centru, care ii poarta numele si care, din pacate, este inchis. 
Numele lui Racovita a fost dat si primei statii romanesti de cercetare si explorare din Antarctica in 2006. Statia Law-Racovita. Meritul in acest sens este al exploratorul roman Teodor Negoita (1947-2011). 
La intalnirea din 2005 a Tratatului Antarctic, care a avut loc la Stockholm (Suedia), s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundatiei Antarctice Romane (condusa, la acea vreme, de Teodor Negoita) una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii. Semnarea acestui acord a avut loc in prezenta ambasadorilor celor doua state, Romania si Australia. 
Statia a fost inaugurata pe 13 ianuarie 2006 pe amplasamentul unei statii construite in 1989 de Australia si donata Romaniei. Se afla in regiunea „Printesa Elisabeta“, in dealurile Larsermann, la 2 km distanta de o statie chineza, cu care intretine schimburi de experienta. 
Statiunea, aflata intr-o zona acoperita cu roca, nu cu gheata, adaposteste prima echipa de cercetatori romani din decembrie 2006, odata cu inceputul verii australe. 
„Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racovita in Antarctica. Cea mai mare satisfactie din cariera mea am avut-o cand am preluat baza de la australieni. Am fost atat de emotionat atunci, ca nici nu puteam semna“, afirma regretatul dr. Teodor Negoita, citat de news20.ro. 
Spre deosebire de proiecte similare ale unor state europene, proiecte care sunt finantate de statul respectiv, Statia Law-Racovita este o initiativa privata. Ea se afla in subordinea Fundatiei Antartice Romane, aflata la randul ei in subordinea Institutului Roman de Cercetari Polare, ambele organisme private, care au fost conduse de exploratorul polar Teodor Negoita, primul roman care a atins Polul Nord pe schiuri (21 aprilie 1995).  Datorita subfinantarii, statia functioneaza numai in timpul verii australe. 
„Statia este operationala deocamdata, pe timp de vara astrala. Este situatia si altor tari. O activitate stiintifica pe timp de iarna ar trebui sustinuta de stat, dar costurile privind combustibil, evacuarea si tratarea deseurilor umane, rezerve de hrana, medicamente, un mijloc de transport asa cum se practica in muntii nostrii, etc. 
Finantarea pentru ambele variante ar fi rezolvata daca statia ar putea fi declarata de interes stiintific national. Partea proasta a lucrurilor este ca fiecare presedinte care vine la Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica (ANCS) evita sa discute acest aspect, chiar daca au fost anumite avize pozitive de la unii premieri. Un lucru si mai rau este ca principalii directori din Ministerul Educatiei si Cercetarii si ANCS, conducerea, considera ca aceasta a fost o nebunie de-a lui Negoita, prin urmare, opinia mea este ca pot sa-mi duc crucea mai departe. 
Tara vecina Bulgaria are o sustinere de la ministerul lor de educatie si cercetare de 300.000 de euro pe an,  chiar daca Institutul Bulgar este pe sistem de Asociatie. Noi daca am avea 50.000 euro pe an as saruta mana autoritatilor in Piata Universitatii. Ne-am descurcat greu financiar si avem rezultate mai bune decat vecinii. Opinia mea este ca acest punct in Antarctica se va pierde“. 
Cercetatorul si exploratorul Teodor Gheorghe Negoita, director al Institutului Roman de Cercetari Polare si Presedinte al Fundatiei Antarctica Romana, primul roman care a atins Polul Nord, in 1995, a incetat din viata, pe 23 martie 2011, la varsta de 64 de ani. In anul 2006, Teodor Gheorghe Negoita a pus bazele primei si singurei statii de cercetari polare romanesti in Antarctica, Law-Racovita, relateaza adevarul.ro.


loading...

Adauga un comentariu