Eveniment-Social

Primarul prefera o statuie in locul aeroportului

Publicat: 10 aug. 1999

•Miliarde de lei aruncate in vint •Megalomania primarului Constantin Simirad – Piata Natiunii – ii va costa pe ieseni aproximativ 3 miliarde lei •Numai statuia si fintina se cifreaza la 2,3 miliarde lei •Sumele cheltuite de DADP pentru celelalte lucrari din aceasta piata sint necunoscute de consilierii municipali •Aeroportul nu figureaza pe lista de prioritati a primarului •Cofinantatea solicitata de CJ privind finalizarea lucrarilor de constructii la aeroport a fost uitata de executiv •CJ s-ar multumit si cu 2 miliarde lei

Pentru ca nu a constituit obiectiv de investitii, Piata Natiunii, amplasata in fata Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”, a fost inclusa pe lista de lucrari a Directiei de Administrare a Domeniului Public (DADP). Cu alte cuvinte, Consiliul Local nu a aprobat niciodata obiectivul de investitie Piata Natiunii.
Printr-o maniera abila, executivul a evitat licitatia, care se organizeaza in cazul obiectivelor de investitii, si a evitat studiile de prefezabilitate si fezabilitate ale lucrarii. Votul consilierilor a fost exprimat numai pentru Statuia Natiunii. Pentru ca au existat voci in CL, cea mai vehementa fiind a consilierului Dan Carlan, care au cerut explicitarea acestei lucrari si a banilor cheltuiti, ieri, primarul a obtinut votul executiei unei fintini arteziene in Piata Natiunii. Sumele pentru statuie si fintina sint estimate la 2,3 miliarde lei. Pavajul este executat de DADP si „nimeni nu cunoaste citi bani s-au cheltuit”.

Consilierii muncipali au fost amenintati de Constantin Simirad

Cu toate ca era de asteptat, aprobarea executiei unei fintini arteziene in Piata Natiunii a constituit cel mai disputat punct al sedintei, de ieri, a Consiliului Local. In interventia sa, consilierul Dan Carlan a reclamat oportunitatea lucrarii, pentru ca „nu a existat aprobarea CL ca investitie, de asemenea, CL nu a fost consultat in ceea ce priveste lucrarile angajate si mai ales banii cheltuiti. Acum, cind piata este aproape de final, executivul cere votul pentru alocarea din buget a 700 milioane lei pentru fintina”.
Pe aceleasi pozitii ofensive s-au situat si alti consilieri. Deoarece exista posibilitatea ca acest proiect sa nu intruneasca cvorumul, Constantin Simirad a recurs la represalii. Astfel, consilierii municipali au fost amenintati de catre Simirad cu nominalizarea acelora, pe o placuta de marmura, care vor vota impotriva realizarii ansamblului arhitectural din Piata Natiunii. In ciuda pledoariei directorului Primariei, Radu Onofrei, convins ca „o lucrare inceputa trebuie sa fie terminata pentru a fi eficienta”, amenintarea primarului a fost aspru sanctionata de consilieri, care au vrut sa nu voteze sub presiune. Neasteptindu-se de la o asemenea reactie, primarul a incercat „sa dreaga mohorul”, pledind pentru „trairea municipalitatii prin proiecte noi”. Brusc, pentru un moment, Simirad a uitat ca bugetul este vaduvit de neincarea taxelor si impozitelor, in suma de 42 miliarde lei. Mai mult, nu rateaza nici o ocazie de a se plinge de austeritatea bugetului.
In cele din urma, discutiile s-au finalizat cu alocarea din buget a 700 milioane lei pentru fintina arteziana din Piata Natiunii.

Banii inghititi de Piata Natiunii, o enigma

Potrivit clauzelor contractuale, manopera Statuii Natiunii s-a cifrat la 58.000 USD. Prin modificarile ulterioare ale contractului, s-a ajuns la impresionanta suma de 101.000 dolari, adica 1,6 miliarde lei. Fintina arteziana, costa, deocamdata, 700 milioane lei, astfel ca bugetul local va fi diminuat, dupa moftul primarului, cu 2,3 miliarde lei. La aceasta suma se mai adauga valoarea lucrarilor de pavaj executate de Directia de Administrare a Domeniului Public pentru care, potrivit afirmatiei consilierului Virgiliu Toma, „nu stie cit s-a cheltuit”. Cert este ca, foarte multi bani, destinati strazilor, au fost cheltuiti cu aceasta piata. Potrivit unor speculatii facute de consilieri, in Piata Natiunii „s-au bagat cam 3 miliarde lei”; altii au vehiculat sume si mai mari.

Aeroportul se afla la cheremul primarului

Desi unii consilieri au invocat necesitatea cofinantarii privind finalizarea lucrarilor de constructie la aeroport, primarul a aminat discutiile in acest sens. In urma cu doua saptamini, Consiliul Judetean a trimis o adresa primarului si a comisiei economice a CL, prin care era solicitata asocierea intre CJ si CL privind finalizarea investitiilor la aeroport. Cota de participare a CL nu a fost mentionata in adresa, dar a fost vehiculata suma de 2 miliarde lei.
In conditiile in care multi investitori reclama nefunctionalitatea unui aeroport, motiv pentru care nu refuza sa vina la Iasi, primarul Constantin Simirad cheltuie miliarde lei intr-o statuie.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu