News Flash:

Somatia de plata

13 Mai 2008
2987 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Somatia de plata reprezinta o procedura speciala prin care un creditor poate obtine un titlu executoriu impotriva debitorului pentru o creanta certa, lichida si exigibila ce reprezinta obligatia de plata a unei sume de bani. Facem precizarea ca somatia de plata nu se poate aplica in cazuri in care exista alte obligatii (precum restituirea unui bun, prestarea unui serviciu) decat acelea ale unor sume de bani. Este absolut necesara existenta unui inscris valabil, insusit de parti prin semnatura. Constituie inscrisuri: contract, statut, regulament, factura, chitanta, recunoasterea unei datorii, proces-verbal. Aceasta enumerare nu este limitativa. Cererea de somatie de plata se timbreaza cu 39 lei taxa de timbru si 30 bani timbru judiciar si se depune la instanta de judecata competenta, material si teritorial.

In cazul in care debitorul plateste ori ajunge la o intelegere cu creditorul asupra platii, instanta de judecata va proceda la inchiderea dosarului, printr-o incheiere irevocabila care va consfinti intelegerea partilor, incheiere care constituie titlu executoriu. Referitor la probele care se pot administra in cauza, acestea pot fi numai inscrisurile. Partile nu pot administra alte probe (expertiza, martori etc.), datorita caracterului special al somatiei de plata si al faptului ca aceasta nu vizeaza fondul raportului juridic existent intre parti. In cazul in care instanta de judecata gaseste justificate pretentiile creditorului, va emite o ordonanta care va contine somatia de plata catre debitor, dar si termenul de plata, termen care nu va fi mai mic de 10 zile si nici mai mare de 30 zile. Termenul de plata curge de la pronuntare, atunci cand debitorul este prezent, ori de la comunicare, atunci cand debitorul lipseste. Desigur ca partile pot deroga, prin intelegere expresa, de la termenul de plata stabilit de lege. Precizam ca intampinarea, pe care o poate formula paratul, nu este obligatorie, ci facultativa, putand fi depusa chiar in ziua fixata pentru infatisare. In ceea ce priveste cererea reconventionala, paratul o poate formula numai daca aceasta indeplineste, la randul ei, conditiile unei somatii de plata. Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat referitor la fondul raporturilor juridice existente intre parti, dar are autoritate de lucru judecat cu privire la o alta somatie de plata cu acelasi obiect. In situatia in care cererea creditorului a fost admisa, debitorul poate formula o actiune in anulare, cale speciala de atac in acest caz. Actiunea in anulare se depune la instanta care a judecat somatia, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii ordonantei. Pentru mai multe completari si lamuriri, puteti consulta prevederile Ordonantei nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

creditor titlu executoriu creanta certa contract statut regulament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014528 (s)