Secretele istoriei

Teroarea rosie asupra Neamului Romanesc..

Publicat: 30 mai 2013
La 30 mai 1945 a inceput procesul ziaristilor „criminali de razboi si vinovati de dezastrul tarii”. Printre cei acuzati se aflau Pamfil Seicaru, Radu Demetrescu Gyr, Nichifor Crainic. Sentinta in acest „proces” a fost pronuntata la 4 iunie 1945.
‘In procesul “ziaristilor fascisti” din Romania, Constantin Vicol, Alexandra Sidorovici (sotia lui Silviu Brucan), Ion D. Ioan si Avram Bunaciu au fost acuzatori publici. Acestia au intocmit un dosar consistent, format din articole de ziar si diverse marturii. Toate procesele Tribunalelor Poporului au fost bine instrumentate juridic, cu toate ca, de fatada, in corpul “acuzatorilor publici” erau si “muncitorii si taranii”. De altfel, pentru a putea justifica aliatilor occidentali “democratismul” pe care-l propaga in fostele “state fasciste”, sovieticii au solicitat comunistilor sa nu lase vreun semn de indoiala privind respectarea procedurilor standard.
Nume sonore in “lotul celor 14 ziaristi” au fost Pamfil Seicaru (fostul director al ziarului “Curentul”) si Stelian Popescu (fostul director al ziarului “Universul”). Ambii fugisera insa in strainatate. Au mai fost acuzati cunoscutii Nichifor Crainic (ideolog al nationalismului) si Radu Demetrescu-Gyr (legionar). Erau acuzati ca “prin articolele de ziare, brosuri sau conferinte, s-au pus in slujba propagandei fasciste sau hitleriste sau au contribuit prin actiunea lor la sustinerea unui regim odios si a unei politici externe nefaste, politica ce trebuia sa aiba drept consecinte antrenarea Romaniei intr-o aventura dezastruoasa si prabusirea politica si militara a tarii”.
Ca si in alte procese politice, „oamenii muncii” din Bucuresti au fost in permanenta “interesati” de cursul “procesului ziaristilor fascisti”. In preajma Tribunalului s-au regizat demonstratii in care se “cerea” moartea acuzatilor.
Rol mai important l-a avut protestul Sindicatului Ziaristilor Profesionisti, semnat printre altii de N.D. Cocea, Eugen Jebeleanu, Cezar Petrescu (fost director la ziarul Romania, publicatia oficiala a regimului carlist).
Acestia au “luat act cu satisfactie de trimiterea in judecata Tribunalului Poporului a primului lot de ziaristi tradatori ai intereselor populare si de stat”.
Pentru un mai mare efect, in paralel, pe adresa Tribunalului Poporului a venit un alt protest, al “muncitorilor, functionarilor si ziaristilor” de la “Universul”, care denuntau tirania “exploatatorului” Stelian Popescu, fostul director al publicatiei. Il acuzau si ca in 1916 tratase cu germanii vinderea ziarului, pentru ca in 1924 aplaudase si elogiase represiunea de la Tatar Bunar si ca ani de-a randul purtase „cea mai mincinoasa campanie” contra Uniunii Sovietice, promovand “ura de rasa”. In incheiere, “petitionarii” cereau: “La ocna cu agentii hitleristi din presa romaneasca!”.
Procesul “ziaristilor fascisti” a judecat si contributia inculpatilor la “dezvoltarea fascismului”. Alexandra Sidorovici i-a reprosat lui Nichifor Crainic, judecat in lipsa, ca „a dus o campanie de otravire a sufletelor, mai cu seama a celor tinere, deoarece ca profesor universitar avea putinta influentei asupra tineretului”.
Tot ea l-a caracterizat pe Crainic ca pe “un adevarat cameleon politic, osciland de la legionari la cuzisti, apoi inapoi, la legionari, pe urma la Antonescu si iar la legionari”.
Aceeasi Alexandra Sidorovici l-a invinuit pe Stelian Popoescu deoarece:„In 1940 a pregatit dictatura antonesciana si aservirea noastra lui Hitler, printr-o avalansa de articole. La 14 iulie (ziua Frantei) el nu saluta caderea Bastiliei, ci pe Mussolini si Hitler”.
Lui Pamfil Seicaru “acuzatorii publici” i-au facut la proces un adevarat dosar al activitatii de presa. Seicaru se remarcase in perioada interbelica si prin santajurile sale politice. Dupa intocmirea unui dosar de presa, il prezenta omului politic sau industriasului vizat, cu oferta ca in schimbul unei mite substantiale sa renunte la publicare. Despre cladirea ziarului “Curentul”, circula in epoca zvonul ca era facuta dupa principiul “santajul si etajul”. Antecedentele lui Pamfil Seicaru au fost transformate in proba la dosar, cu adaugirea acuzatiei ca primise mita de la Mussolini si Hitler pentru a le sustine interesele in Romania.
Sentinta a fost data la 4 iunie 1945. Marii acuzati ai acestui proces au fost cei judecati in lipsa: Pamfil Seicaru si Grigore Manoilescu au primit pedeapsa cu moartea, iar Nichifor Crainic si Stelian Popescu – munca silnica pe viata. Ceilalti au primit condamnari intre 12 si 20 de ani. Radu Gyr a fost condamnat de justitia aservita regimului comunist la 12 ani de detentie politica.
In inchisoarea din Aiud, Radu Gyr a fost supus unui regim de detentie deosebit de aspru. Doi ani din pedeapsa i-a executat purtand lanturi grele la picioare. Cand s-a imbolnavit grav, autoritatile i-au refuzat acordarea de asistenta medicala. O mare parte din detentia de la Aiud si-a petrecut-o in celula nr. 281. „In Aiud, Radu Gyr a adus pe Iisus in celula. L-a coborat de pe Cruce si L-a adus alaturi de noi pe rogojina cu libarci spre indumnezeirea omului. El era patriarhul si imbarbatarea detinutilor din Aiud. Prin el, frumosul si spiritul au continuat sa lumineze in beznele adanci”, afirma Atanasie Berzescu in „Lacrimi si sange”.
Radu Gyr a revenit acasa in 1956, dar, dupa doi ani, a fost arestat din nou si condamnat la moarte pentru poezia-manifest “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane”, considerata de autoritati drept mijloc de instigare la lupta impotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i-a fost comutata la 25 de ani de munca silnica (a aflat despre aceasta modificare abia dupa 11 luni), poetul executand 6 ani de detentie, pana la amnistia generala din 1964. Scos din circuitul valorilor publice in tara, numai criticul Nicolae Manolescu a avut indrazneala sa-l antologheze in 1968, in volumul al doilea din Poezia romaneasca moderna, insa nu cu poemele cele mai reprezentative. La inmormantarea sa din cimitirul Bellu Catolic, in 1975, singurul literat care a indraznit sa participe la ceremonia funerara si sa citeasca din versurile lui Gyr a fost, potrivit unui martor ocular, poetul Romulus Vulpescu.’

sursa:gazetademaramures.ro loading...

Adauga un comentariu