Eveniment-Social

Universitatea Tehnica organizeaza una dintre cele mai valoroase manifestari stiintifice din Iasi

Publicat: 17 sept. 2015
1

@ Astazi si maine, Facultatea de Mecanica de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi din Iasi, in colaborare cu Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau si Complexul Muzeal National Moldova, organizeaza a X-a editie a Simpozionului International „Cucuteni 5000 Redivius – Stiinte exacte si mai putin exacte”

Conceputa initial ca o rememorare a culturii cucuteniene ce acopera in timp cinci milenii, la initiativa profesorului iesean Lorin Cantemir, Doctor Honoris Causa (DHC) al Universitatii Tehnice a Moldovei din Chisinau, aceasta manifestare, prin impactul ei complex, a ajuns la a X-a editie.

Citeste si: Profesor din Elvetia, Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice Iasi

Simpozionul „Cucuteni 5000 Redivivus” de la Iasi, este organizat de Facultatea de Mecanica a Politehnicii, Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) din Iasi, Universitatea Tehnica a Moldovei, Forumul Democrat al Romanilor din Moldova si Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina. Cele trei sectiuni in care se vor prezenta lucrari sunt „Civilizatie Cucuteniana si postcucuteniana”, „Stiinte exacte si tehnice”, „Spatiul mioritic si poetic”. Autorii sunt iubitori de neam din toata lumea. Prin exprimari stiintifice si culturale, ei mentin vie originea neamului romanesc.

Citeste si: Maine incepe la Iasi simpozionul international „Cucuteni 5000 Redivius”

„Succesul initial al simpozionului a determinat editiile ulterioare, care s-au desfasurat anual. Primele cinci au fost organizate la Universitatea Tehnica a Moldovei. Incepand cu a VI-a, ele au fost organizate alternativ de o parte si de alta a Prutului. Pentru ca orice pod facut din lemn, piatra, metal si chiar din flori este, pana la urma, erodat de elemente naturale, era nevoie de unul pe care natura sa nu-l mai poata sterge. Asa s-a nascut ideea podului spiritual Cucuteni, pe care intelectuali alesi, cu suflet de neam romanesc, de pe cele doua parti ale Prutului se intalnesc in fiecare an «tinandu-se de neamuri». Pana acum, in Romania, simpozionul a fost organizat la Iasi, Bacau si Suceava – 2009, 2011, 2013. Editia din acest an a debutat la Casin, localitate din judetul Bacau, aflata la poalele confluentei montane a drumurilor celor trei ciobani din Miorita, cel vrancean – Soveja, ungurean – Bretcu si cel moldovean – Casin. Sarbatoarea a avut un enorm impact popular. Au participat academicieni, profesori universitari, istorici, artisti, politicieni, jurnalisti. Desigur, oamenii locului, in neasemuitele costume traditionale, au fost cei mai importanti participanti. Serbarea s-a incheiat cu dezvelirea unui obelisc, cioplit in lemn de un talentat mester al locului, caruia i s-a spus «Semnul Mioritei», asezat in poiana Zboina, unde se crede ca s-a intamplat drama mioritica”, au transmis organizatorii.

Citeste si: Simpozion international despre mediu la Universitatea Tehnica Iasi

Adauga un comentariu