Magazin

Unul dintre cele mai mari mistere din istoria RELIGIEI a fost deslusit

Publicat: 26 nov. 2013
1

Vestigiile unei structuri arheologice au fost descoperite in situl nasterii lui Buddha, in Nepal, permitand pentru prima oara datarea stiintifica a vietii acestuia si analiza felului in care a aparut budismul in secolul al VI-lea i.e.n., au anuntat luni, arheologii britanici, citatii de AFP.

Sapaturile realizate la templul Maya Devi din Lumbini au permis descoperirea vestigiilor unei structuri din lemn, pana atunci necunoscuta, care fost datata stiintific in secolul al VI-lea i.e.n., a anuntat arheologul Robin Coningham de la Universitatea Durham din Marea Britanie, scrie obiectiv.info.

„Este o descoperire majora”, a adaugat coordonatoul sapaturilor, realizate in colaborare cu nepalezul Kosh Prasad Acharya, intr-o conferinta telefonica organizata de National Geographic Society la Washington.

„Avem dovada celui mai vechi sanctuar budist din lume, iar dovada arata faptul ca acel sanctuar era construit in jurul unui copac”, a adaugat arheologul.

Potrivit traditiei budiste, Siddharta Gautama, devenit apoi Buddha, s-a nascut la Lumbini, in timp ce mama lui insarcinata se afla pe drum pentru a merge la parintii ei. Ea ar fi strans ramurile unui copac in timpul nasterii.

Arheologii au descoperit astfel, efectuand sapaturi sub un templu din caramida, ca acea structura era un sanctuar al alteia.

Mai multe gropi pentru stalpi au fost descoperite, iar acestea delimiteaza un spatiu „care a fost mereu deschis in fata elementelor naturii si nu a fost niciodata inchis sub un acoperis”, a precizat Robin Coningham.

In plus, descoperirea si analiza „radacinilor de arbori pietrificati arata ca acest spatiu era descoperit, pentru ca un arbore se afla la origine in acel loc”, a adaugat arheologul.

Cea mai veche structura asociata budismului descoperita pana acum la Lumbini data din secolul al III-lea i.e.n., au precizat oamenii de stiinta.

Situl Lumbini, inscris in Patrimoniul Mondial al UNESCO, este unul dintre locurile de pelerinaj cele mai importante din religia budista, fiind frecventat de un milion de persoane in fiecare an.

Religia budista numara circa 500 de milioane de credinciosi pe plan mondial.

Sapaturile arheologice, ale caror rezultate au fost publicate in numarul din luna decembrie al revistei Antiquity, au fost finantate de Guvernul japonez si de cel nepalez si coordonate de cercetatori de la universitatile Durham si Stirling din Marea Britanie, in parteneriat cu National Geographic Society.

Adauga un comentariu