Info Turism

Votat in Parlament: Romanii vor avea o noua zi de sarbatoare nationala. Cand pica ziua norocoasa

Publicat: 27 iul. 2018
9

Proiectul, initiat de parlamentari PSD, printre care liderul social-democratilor Liviu Dragnea, si sustinut de deputatul independent Remus Borza, a fost adoptat cu 50 de voturi "pentru" si o abtinere.

Romanii vor sarbatori Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc in ultima duminica a lunii octombrie, potrivit unui proiect legislativ adoptat in sedinta de joi a Senatului.

Proiectul, initiat de parlamentari PSD, printre care liderul social-democratilor Liviu Dragnea, si sustinut de deputatul independent Remus Borza, a fost adoptat cu 50 de voturi "pentru" si o abtinere.

"Bucatele si vinurile romanesti sunt un cumul de traditii care incanta simturile si cuceresc tot mai multi admiratori si care pot deveni cartea de vizita a tarii noastre. Arta culinara poate aduce un plus imaginii turistice in general si Romaniei in special. Stabilirea unei zile care sa celebreze aceasta bogatie de gusturi si traditii romanesti este necesara pentru a scoate in evidenta calitatile bucatariei si vinului romanesc si a le face cunoscute, sub numele de Ziua gastronomiei si a vinului romanesc", se arata in expunerea de motive a textului propus.

Proiectul a fost adoptat cu doua amendamente admise in comisiile de specialitate, care modifica titlul si ziua dedicata sarbatoririi ei.

Astfel, titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Lege privind Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc", in loc de "Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc".

De asemenea, a fost inlocuit textul "se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc" cu "se instituie Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc, in ultima duminica a lunii octombrie".

Dezbaterile asupra proiectului nu au fost lipsite de dispute generate de clarificarea datei propuse pentru aceasta sarbatoare.

"Nu avem nimic impotriva initiativei, dar nu 15 septembrie – este ziua in care parintii isi duc copiii in prima zi de scoala, nu ne arde de vinuri si de altceva, e ziua dedicata scolii. Sa nu acceptam 15 septembrie, sa acceptam o alta propunere", a precizat senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

Senatorul social-democrat Serban Nicolae a replicat: "Toata aceasta polemica a inceput probabil de la cineva care face apel la educatie, la invatamant, dar are probleme cu cititul. Daca ar fi citit raportul, ar fi vazut ca exista acel amendament admis si ca s-a modificat aceasta data, in sensul in care Ziua gastronomiei si vinului romanesc, probabil asta e marea problema, ca e vinul romanesc si gastronomie romaneasca. Ar trebui sa fim toti cu pizza, cu sushi si kebab, eventual hamburger si alte produse traditionale".

Pe de alta parte, senatorul USR Mihai Gotiu a semnalat probleme de incalcare a procedurii la acest proiect legislativ. "Constatati in acest moment faptul ca nu exista cvorum si sa suspendati sedinta", a cerut senatorul.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect. 

Adauga un comentariu