Dulciuri

Gogosi pufoase

Publicat: 08 iul. 2015
2

Ingrediente:

500 g faina 000
aprox 250 ml lapte
2 galbenusuri
5 linguri de zahar
25 g drojdie
1 plic zahar vaniliat
3 linguri ulei

Pentru glazura:
1 lingura suc de lamaie
150 g zahar pudra
apa
esente diferite (in cazul meu, de zmeura)

Mod de preparare:

Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si apoi adaugam putina apa calduta si 1 lingurita de faina. lasam sa creasca la cald. Galbenusurile le frecam cu zahar apoi adaugam drojdia crescuta, zaharul vaniliat, putina coaja rasa de lamaie daca vreti. Adaugam alternativ faina cernuta si laptele caldut amestecat cu uleiul.

Framantam rapid un aluat putin mai tare pe care il lasam sa creasca 1 ora acoperit intr-un loc ferit de curenti. Pe masa presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de aprox 1cm. Taiem forme rotunde cu gaura in mijloc si lasam sa creasca pe o foaie de copt 20 de minute.

Incingem uleiul intr-o tigaie adanca si prajim gogosile. Le luam de pe foaia de copt si le punem cu partea de deasupra in jos la prajit. Scoatem pe un platou cu hartie absorbanta si lasam sa se raceasca putin timp in care preparam glazura; (reteta am luat-o de pe net, am gasit o varianta foarte simpla) punem intr-un bol zaharul pudra, adaugam sucul de lamaie si amestecam. Adaugam treptat putina apa (cam 2 lingurite, cred) si amestecam pana obtinem o pasta alba. Punem si esenta. Daca aveti timp si vreti sa faceti o chestie frumoasa puteti sa o impartiti si sa adaugati putin colorant alimentar.

Punem cu lingurita glazura peste gogosi si lasam sa se intareasca putin (imediat se intareste). Puteti presara bombonele de diferite culori si forme. Pentru glazura de ciocolata am topit 50g ciocolata impreuna cu 1 lingura de ulei.

Reteta de gogosi recomandata de Amalia.




Adauga un comentariu