News Flash:

Salavastru ingradeste accesul la informatiile publice

14 Februarie 2008
2166 Vizualizari | 6 Comentarii
Valerian Salavastru
• Valerian Salavastru, inspectorul sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi, va trebui sa dea explicatii catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pentru refuzul sau de a furniza informatii publice catre reporterii ZIUA de Iasi • "Nu stiu, mie mi se pare corect sa existe o relatie de colaborare intre presa si conducatorii institutiilor. Am sa discut cu seful IRPC, Valerian Salavastru, sa vedem cauzele care au dus la aceasta situatie si sa clarificam problema", a afirmat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC

Valerian Salavastru, inspectorul sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi, refuza sa furnizeze informatiile de interes public catre presa locala. Cu toate ca este purtator de cuvant al IRPC Iasi, deci singurul abilitat sa furnizeze informatii privind activitatea institutiei pe care o conduce, seful Salavastru refuza sa dea declaratii reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi. "Nu fac nici o declaratie reporterilor de la ziarul ZIUA de Iasi", a sustinut Valerian Salavastru. Acesta nu se rezuma numai la a nu da declaratii reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi, dar refuza sa trimita comunicate privind evenimente importante si de interes public. Mai mult, Salavastru a interzis si reprezentantilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi sa furnizeze orice fel de informatii catre cotidianul ZIUA de Iasi.

Intrebati de activitatile desfasurate sau de controalele de interes public, inspectorii OJPC Iasi au raspuns ca singurul care poate furniza informatii, atat la OJPC Iasi, cat si la IRPC Iasi, este Valerian Salavastru. Acesta incalca flagrant dreptul la informare, prevazut in articolul 1 din Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, in care se precizeaza ca "Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei". Reprezentantii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor si Intereselor Consumatorilor (AADIC) considera ca, prin aceasta atitudine, Valerian Salavastru incalca un drept major la liberul acces la informatiile publice. "Atat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, cat si reprezentantii Inspectoratelor Regionale sau Judetene de Protectie a Consumatorilor sunt obligati sa puna la dispozitia consumatorilor informatii legate de serviciile pe care le presteaza. Ne mira faptul ca seful IRPC are o astfel de atitudine fata de mass-media", a precizat Vasile Cazan, directorul AADIC. Contactat de reporterii ZIUA de Iasi, Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC, a declarat ca va lamuri situatia creata, dupa o discutie cu seful IRPC Iasi. "Nu stiu, mie mi se pare corect sa existe o relatie de colaborare intre presa si conducatorii institutiilor. Am sa discut cu Valerian Salavastru, sa vedem cauzele care au dus la aceasta situatie si sa clarificam problema", a afirmat Gheorghe Ciubotaru. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi ojpc constitutia romaniei parlamentul romaniei mass-media
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

Valicuta  | #29802
...ei, na! parca ar fi primul si singurul care sfideaza orice lege in tara asta ! .....
locatar  | #29803
Publicati adrese, nr tel ,site de la ANRSC. IRRC OJPC sunt multe probl si in asociatii cunoscute de d-l Focsa care n-au participat la sedinta fiinca n-au fost anuntate, invitate, au aflat prea tirziu din presa. Asa am putea inainta un memoriu. In Independenteii 34 firma de repartitoare inlaturata de 2 ani (atentie contractul era individual nu cu asociatia in 2005 ) Ei 2006-2007 pe fluturas scrie firma de repartitoare ap 9 Diamantul. Nu primea si nu facea citire decit in decembrie ,inlunile apr-sept-oct nov toti plateam la tevi in mod egal ca la colhoz. S-au strins 8200 ron ptr o expertiza care era gratuit si nu se mai gasec ca au fost deturnati ptr plata datoriilor de 40000 ron foarte multe ilegalitati de care stie d-l Focsa .D-na adm nu are circumstante atenuante fiind un expert contabil. Sper sa auda cine trebuie . D_le NIchita pote ne ajutati sau poate tot presa e cea cara incearca sa faca lumina. Acum asociatia a fost preluata de INAAP firma la care d-na a lucrat 2000-2003 si spun ca ce a fost a fost. Cum accepta d-l Focsa care cunoaste toate probl !?
Anonim  | #29804
bbb
dinu  | #29805
la asa ziar de rahat voi vreti sa va acorde salavastru interviuri ? vai de mama voastra si de-a ta ca nu stii pe ce lume esti,frumoaso!!!mai asteapta randul ca ai timp
kikiriki  | #29806
Mare brinza. Iaca bomba... Pai guvernele nu fac asta de 18 ani? Tratatul cu UE e dat la secret? E dat. Tratatul cu Nato e secret? E. Protocoalele cu World Bank? Secrete. Contractul de privatizare Petrom e secret? Estem. Sunt toate de interes national? Sunt. Si, nu le arata populatiei? Nu. Naspa.
valahul  | #29807
Infatuarea lui Salavastru este proverbiala dar cine oare il va trage la raspundere? Eu cred ca nimeni pentru ca a nimerit in structura ANPC de nevoie cu ajutorul sefului sau direct Fenechiu si in urma sutului primit de la Prefectura. Dar nu v-ati pus intrebarea daca stie sa dea rasounsurile cerute de catre reporteri? Va garantez ca nu cunoaste legea ci numai fusarae politica. Cat privesc cucurile lui Cazan, acest nespalat care mereu se da la agentii economici "de la protectia consumatorilor" si solicita diferite "sposorizari" mai lasati-l in pace ca ne plictiseste de atata vreme cu aberatiile lui. Fereasca Dumenezeu de "protectia consumatorului" pe care o face Cazan
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1518 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013044 (s)