News Flash:

Pastrarea alimentelor preparate

7 Iunie 2007
2061 Vizualizari | 0 Comentarii
Irina Mitroi
• Medicii avertizeaza populatia sa respecte cu strictete conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor, dar si a celor preparate pentru a evita o imbolnavire prin toxiinfectie alimentara


Chiar daca medicii de la Inspectoratul de Stat pentru Sanatate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi au declarat ca nu au existat pana in prezent focare de toxiinfectie alimentara, populatia este avertizata sa respecte conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate, pentru a evita imbolnavirea prin toxiinfectie alimentara. "La noi inca nu au aparut focare de toxiinfectie alimentara confirmata. Au fost cazuri, dar izolate, focare familiale. Avertizam populatia sa respecte conditiile de igiena, sa pastreze alimentele si alimentele preparate in conditii de temperatura corespunzatoare, pentru a evita o toxiinfectie alimentara. Chiar Ministerul Sanatatii Publice ne-a transmis un comunicat prin care sa informam populatia asupra acestei imbolnaviri prin toxiinfectie alimentara. Populatia trebuie sa evite prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului atunci cand nu au conditii optime de pastrare a acestora. In cazul hranei sugarilor aceasta trebuie consumata imediat fara a fi reincalzita sau pastrata in frigider. Sa se evite contactul intre alimentele preparate si cele nepreparate. Recipientii in care se prepara hrana trebuie sa fie foarte bine spalati. Un lucru extrem de important este spalarea repetata a mainilor, intretinerea curateniei suprafetelor din bucatarie", a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct la ASP. Pentru a preveni imbolnavirile cu toxiinfectie alimentara, persoanele care prezinta leziuni sau infectie la maini, degete nu au voie sa prepare alimentele, iar leziunile trebuie sa fie acoperite in permanenta de un pansament steril. Atat legumele, cat si fructele trebuie sa fie foarte bine spalate inainte de a fi consumate. In cazul in care o sursa de apa nu este sigura, populatia trebuie sa fiarba apa inainte ca aceasta sa fi folosita atat pentru consum, cat si la prepararea alimentelor. "Sfatuim populatia ca pe perioada verii sa nu consume produse de patiserie, hamburger, hot-dog, inghetata, prajituri comercializate pe strada sau in chioscuri improvizate care nu respecta conditiile de igiena si pastrare", a declarat dr. Mitroi.

Cazurile de diaree acuta trebuie raportate ministerului

In fiecare an, in sezonul cald, zeci de persoane, copii si adulti, necesita internare la Spitalul de Boli Infectioase, dupa ce au fost diagnosticate cu diaree acuta, o boala care poate fi destul de grava daca nu este tratata la timp. De aceea, reprezentantii Ministerului au solicitat Institutelor de Sanatate Publica judetene raportarea tuturor cazurilor de diaree acuta spitalizate. Diareea acuta poate aparea in urma unei infectii bacteriene a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile cu bacterii, microbi. De asemenea, o alta cauza de imbolnavire sunt parazitii sau microorganismele care pot contamina apa si alimentele infectand astfel aparatul digestiv. In general, diareea acuta este cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar. "Zilnic trebuie sa raportam toate cazurile de diaree acuta pentru ca este o boala care netratata duce la complicatii grave si in cazul sugarilor sau a copiilor mici, chiar la deces. In fiecare an am avut astfel de cazuri, iar anul trecut s-a observat o usoara crestere a acestora. Eliminarea a mai mult de 3 scaune apoase, moi intr-o singura zi, inseamna ca acea persoana are diaree acuta si trebuie sa se prezinte imediat la medic", a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct la Autoritatea de Sanatate Publica. Bolnavii cu diaree acuta pot pierde mari cantitati de lichid si acest lucru duce in cel mai scurt timp la deshidratare. Simptomele bolii sunt colici abdominali, greata, varsaturi, febra si chiar scaune cu sange.


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1954 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018969 (s)

loading...