Magazin

Cat de importanta este comunicarea si sa spui exact ceea ce vrei

Publicat: 29 sept. 2013
1

Cuvintele au in mintea noastra reprezentari. De cele mai multe ori, asumam ca ceea ce intelegem noi, intelege si celalalt. Si de putine ori e asa.

Numim ceea ce noi vrem sa spunem prin cuvintele exprimate “dictionarul nostru personal”. De exemplu, daca tu spui “ne vedem in fata la banca de la Romana”, e posibil ca tu sa intelegi prin asta Raiffeisen, iar persoana careia te adresezi sa inteleaga BCR. Neprecizand care este banca si lasand comunicarea la un nivel abstract (in fata la banca) fiecare are dreptul de a intelege ce vrea).

Aceste ambiguitati de comunicare pot duce uneori la conflicte si la suferinta. De curand am aflat chiar ca pot duce la o ruptura intr-o relatie, pentru ca pentru unul “vorbim saptamana viitoare” insemna un angajament, iar pentru celalalt doar un mod de a mai amana comunicarea pana la o data nespecificata.

Nespunand la timp ceea ce vrem sa spunem, lasam si celuilalt libertatea de a intelege ceea ce a vrut el sa inteleaga. Cu cat ambiguitatea e mai mare, cu atat sansele ca dictionarele persoanale sa fie identice este mai mica.

De multe ori, comunicarea ambigua este insa si foarte confortabila, pentru ca ne da libertatea de a ne crea asteptari si de a ne lasa dusi de propria noastra intelegere a mesajului. Avand incredintarea ca asteptarile noastre trebuie confirmate de celalalt, ne cream drepturi in relatie. Devine un mod usor de a crede, de exemplu, ca am obtinut un “da” pe care ni-l doream, fara ca celalalt sa il fi rostit.

Insa, odata ce drepturile nu sunt implinite apar frustrarile, care devin adesea sursa de conflict in relatie.

Chiar daca pare mai greu, e important sa fim precisi in ceea ce priveste asteptarile noastre. Iar daca nu am fost, macar sa ii lasam celuilalt dreptul de a fi ales sa inteleaga altfel decat noi. Daca nu ne comunicam asteptarile, nu ne putem comunica doar frustrarile, pentru ca totul devine o conversatie fracturata, pornita pe o bucata de monolog interior.

Adauga un comentariu