Secretele istoriei

CIA a avut o baza unde cei mai periculosi teroristi erau transformati in spioni

Publicat: 26 nov. 2013
Oficiali ai Statelor Unite au recunoscut ca a existat o baza CIA in cadrul inchisorii Guantanamo Bay in care unii dintre cei mai periculosi teroristi erau transformati in agenti dubli de catre serviciile secrete americane.
Aceasta baza secreta fusese poreclita „Penny Lane” sau „The Mariott” si reprezenta practic o alternativa la regimul extrem de dur din Guantanamo, scrie The Telegraph. Detinutii care erau adusi aici puteau beneficia de bucatarii, dusuri si chiar se puteau uita la filme. Dar viata buna venea cu un pret. Teroristii primeau aceste privilegii daca ajutau servicile secrete sa captureze cat mai multi membri ai gruparilor din care faceau parte.
Dupa o perioada mai lunga petrecuta in aceasta baza, unii dintre detinuti ajungeau chiar sa fie eliberati doar pentru a contribui, ca agenti dubli, la operatiuni de capturare a altor teroristi.
Ultimul detinut britanic din Guantanamo: Ori ne lasati sa murim in pace, ori spuneti lumii adevarul
Acest program de transformare a detinutilor in unelte folositoare anchetelor CIA a aparut in vremea cand George W Bush se afla la Casa Alba. Initial, proiectul a reprezentat un mare factor de risc, avand in vedere ca eliberarea temporara a detinutilor se putea sfarsi rau, acestora dandu-li-se ocazia sa tradeze CIA.
Mai mult, ei ar fi putut furniza informatii false autoritatilor americane determinandu-le sa actioneze in favoarea al Qaida. Cel mai mare risc il reprezenta eventualitatea in care un terorist aflat in custodia CIA ar fi fost implicat intr-un atentat de proportii si s-ar fi aflat, ulterior, ca este afiliat serviciilor secrete.
Potrivit oficialilor, din cei 779 de detinuti ajunsi in Guantanamo Bay, doar cativa au participat la acest program exclusivist. Proiectul a fost unul de mare interes pentru presedintele Bush care a tinut personal sa discute cu mai multi agenti CIA implicati. In mandatul presedintelui Obama insa lucrurile s-au schimbat.
Acesta a cerut revizuirea programului din cauza increderii scazute in informatiile oferite de detinuti care ar fi fost suspectati ca incercau sa manipuleze situatia in favoarea lor. Mai mult, au existat, la un moment dat, suspiciuni ca membri ai al Qaeda ar fi cautat in mod intentionat sa intre in acest program.
Guantanamo Bay din Cuba este cea mai temuta inchisoare din lume, aflata sub controlul Marinei Statelor Unite, unde sunt adusi cei mai periculosi teroristi.
Presedintele Obama a declarat, in repetate randuri in timpul mandatelor sale, ca doreste sa isi respecte vechea promisiune de campanie, din 2008, in care insista pentru inchiderea centrului controversat de detentie. 


loading...

Adauga un comentariu