Vocea farmacistului

Cofeina nu energizeaza organismul

Publicat: 11 sept. 2019

Cofeina nu este un stimulent tipic. Ea nu ajuta în mod direct celulele cerebrale sa se învioreze si sa lucreze mai bine. Substanta blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina care comanda în general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. În timp ce neuronii ”ard” de-a lungul zilei, un neurochimical, denumit adenozina, creste în organism. Sistemul nervos foloseste în special receptori pentru a-ti monitoriza nivelul de adenozina din corp. Pe masura ce ziua trece, tot mai multa adenozina trece prin acei receptori si te fac sa te simti somnoros. Acesta este motivul pentru care noaptea esti obosit.

Adenozina este o substanta chimica prezenta în toate celulele umane, care functioneaza în creier ca un neurotransmitator inhibitor. Acest lucru înseamna ca adenozina poate actiona ca un depresor al sistemului nervos central. În conditii normale, adenozina provoaca somnul si suprima emotiile prin încetinirea activitatii nervoase. Pentru o celula nervoasa, cofeina arata exact ca si adenozina, însa provoaca efectul invers al acesteia, astfel ca organismul va înceta sa functioneze corect si, în loc sa intre în repaus, celulele se vor “reactiva”, lucru care poate sa duca la epuizare si, în timp, la probleme grave de sanatate, avertizeaza specialistii, care recomanda sa nu facem abuz de cafea.

Consumul de cofeina în exces poate sa cauzeze insomnia, nervozitate, agitatie, irascibilitate, dureri stomacale, diaree, stari de ameteala, greata, ritm cardiac neregulat si fibrilatii musculare. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Cofeina poate sa interfereze cu ciclul somnului, diminuand numarul de ore de somn, iar lipsa odihnei duce la epuizare si grave tulburari de sanatate.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit