Mama si copilul

Cum si cand trebuie intarcat bebelusul

Publicat: 18 ian. 2011

Intarcarea este momentul cand sugarul nu mai primeste deloc lapte de mama. E bine sa se faca cat mai tarziu, diversificand sau completand inainte, desigur, alimentatia, dupa necesitati si tinand seama ca de la 2 luni se da zeama de fructe, de la 3 luni supa de legume, de la 4 luni fainoase, de la 5 luni ou si supa de pasare, intarcarea nu trebuie sa se faca pripit.

Ar fi bine ca sugarul sa fie alaptat pana la 9 luni, macar doua-trei mese pe zi. Mamele grabite renunta sa alapteze la cea mai mica fisura la san sau oboseala; unele cred ca laptele lor e „slab”, „apos” si considera laptele praf  mai bun. Este o greseala! Nu exista inca un inlocuitor al laptelui de mama, care sa-l intreaca sau macar sa-l egaleze.

Copiii alaptati sunt mai inteligenti 

La nevoie, intarcarea se poate face brusc, desi nu e bine. In acest caz este preferabil sa se mai continue cateva zile alaptatul, cu lapte de la alte mame (in maternitati, e usor). Intarcarea se face, deci, treptat.

Momentul intarcarii
Intarcarea nu se face atunci cand copilul are eruptie dentara, nici pe frig mare sau caldura; se interzice, in general, intarcarea intre 15 iunie si 15 septembrie si intre 15 decembrie si 15 martie. Astazi insa, cand o serie de produse sunt la indemana, preparatele de lapte, de fabrica (formule), se poate intarca oricand, la nevoie (daca mama este bolnava).

Laptele praf favorizeaza obezitatea la copii 

Daca intampinati unele greutati la intarcat, trebuie sa consultati medicul. In caz ca sanii dor in timpul intarcatului, puteti calma durerile cu comprese caldute cu apa si alcool. Este important sa nu consumati acum prea multe lichide. Legati strans sanii. Medicul va poate prescrie antipirinaloading...

Adauga un comentariu