Actualitate

Cutremur de proportii in piata auto ieseana! Vanzarile de masini second-hand din Germania si Italia, monitorizate de procurori!

Publicat: 22 aug. 2016
1

@ Procurorii ieseni au finalizat un dosar de toata frumusetea, in care au fost verificate mii de tranzactii cu autoturisme aduse din Germania si din Italia @ Aceasta firma a devenit in scurt timp un adevarat lider regional in ceea ce priveste vanzarile de autoturisme la mana a doua @ Desi pare greu de crezut asa ceva, un judecator de la Tribunalul Iasi a observat de unul singur mai multe neguli care ar fi fost comise de procurori in timpul urmaririi penale si a decis restituirea dosarului @ Este singurul dosar din ultimii ani in care anchetatorii au urmarit o firma care comerializeaza autoturisme second-hand fara sa plateasca taxe si impozite

Numarul masinilor second-hand vandute in Iasi a crescut de la an la an. Au aparut tot mai multe firme specializate care aduc masinile din Vestul Europei pentru a le comercializa in Romania. De asemenea, si numarul samsarilor este in continua crestere, pentru ca la o singura masina vanduta in Iasi pot castiga chiar si o mie de euro. Incepand cu anul 2010, in piata auto ieseana a intrat foarte puternic firma DS Auto Strong SRL, din Pascani. Prin intermediul acestei firme au fost comercializate mii de masini.

In cativa ani, aceasta firma a devenit un adevarat lider regional in aceasta piata a masinilor aduse din strainatate. In principal erau aduse masini din Italia si din Germania. In schimb, inspectorii de la Finante au descoperit ca administratorul acestei firme, Dragomir Gordin, nu inregistra aceste tranzactii in contabilitate si nu a platit TVA-ul si impozitul de profit. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au decis trimiterea in judecata a lui Dragomir Gordin pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala, pe data de 31 mai 2016. In urma cu cateva zile, in faza de urmarire camera preliminara, judecatorii de la Tribunalul Iasi au considerat ca procurorii nu si-au facut bine treaba si au decis sa intoarca dosarul pentru refacerea rechizitoriului.

Caz rar in Tribunalul Iasi: judecatorul a observat de unul singur ca procurorii au gresit

Este de remarcat un lucru care se intampla extrem de rar in justitia ieseana – presedintele completului de judecata a sesizat mai multe probleme in ceea ce priveste modul in care au fost administrate probele in dosar in faza de urmarire penala. De obicei, judecatorii nu analizeaza decat ceea ce spun partile din dosar, adica apararea si acuzarea. Sunt exceptioale cazurile in care, in faza de camera preliminara, un judecator face o asemenea analiza proprie a modului in care s-a derulat urmarirea penala. In acest caz, instanta a invocat din oficiu mai multe nereguli si a decis sa-i puna pe procurori din nou la treaba. Practic, avocatul acuzatului n-a observat greselile regasite de in rechizitoriu. De exemplu, judecatorul sustine ca procurorii nu au descris asa cum trebuie faptele comise de inculpat si nu au indicat in mod clar operatiunile considerate ilegale.

„Constata neregularitatea actului de sesizare în ceea ce priveste descrierea în concret a faptelor imputate inculpatului, dar, în special, în ceea ce priveste neindicarea explicita a operatiunilor sau achizitiilor intracomunitare pretins neînregistrate în evidenta contabila (si, ulterior, nedeclarate) apte a se circumscrie infractiunii prev. si ped. de art. 9 alin. 1 lit. „b” si alin. 3 din Legea nr. 241/2005, pentru care a fost trimis în judecata inculpatul Gordîn Dragomir si a numarului exact al acestora, adica a numarului de achizitii de autoturisme ce s-ar fi efectuat din Germania si Italia, pretins revândute ulterior, coroborat cu neindicarea explicita a datelor macar estimative la care se presupune ca ar fi avut loc operatiunile de cumparare si de revânzare si nici a datelor limita la care ar fi avut loc fiecare dintre pretinsele fapte penale de neînregistrare”, motiveaza judecatorul trimiterea dosarului la Parchet.

De asemenea, presedintele completului de judecata a aratat ca nu poate judeca dosarul pe baza unor documente care nu au fost traduse din germana si din italiana in romana. „Exclude conditionat din materialul probator al cauzei, mijloacele de proba constând în toate înscrisurile în limba germana si în limba italiana care nu au fost traduse în limba româna (invocate în rechizitoriu ca mijloace de proba), în masura si în conditiile în care nu s-a realizat si nu se va realiza traducerea acestora în limba româna”, se mai arata in decizia de restituire a cauzei la procuror pentru refacerea rechizitoriului. Modul in care a pus problema presedintele acestui complet de judecata arata ca exista si judecatori care citesc atent dosarele, indiferent daca decizia luata zilele trecute va fi contestata sau nu de procurori.

Inspectorii de la Garda Financiara au descoperit totul

Prejudiciul adus bugetului statului a fost calculat prin realizarea unei corespondente sustinute cu partenerii de afaceri din Germania si Italia, adica firmele straine care au vandut masinile catre firma DS Auto Strong. Astfel, valoarea taxelor neplatite (TVA si impozit pe profit) a fost calculata in baza numarului de masini vandute de partenerii germani si italieni catre firma din Pascani in perioada 2010/2014. S-a fixat un pret mediu pentru fiecare autoturism comercializat.

Reprezentantii Fiscului au intrat la banuieli in luna octombrie a anului 2013, cand s-a emis un titlu executoriu pentru aceasta firma pentru suma de 10.000.000 lei. Atunci a si fost depusa de altfel prima plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala. Ulterior, dupa ce firmele din Italia si Germania au transmis autoritatilor romane numarul de masini trimise in Romania, s-a estimat ca valoarea taxelor neachitate se ridica la 7.000.000 lei. Avand in vedere ca valoarea taxelor neachitate este atat de mare, se poate deduce cu usurinta ca cifra de afaceri a fost de ordinul milioanelor de euro si prin urmare este vorba de tranzactionarea unui numar impresionant de masini, cateva sute sau chiar peste 1.000.

„Prejudiciul a fost calculat prin estimare prin interogarea partenerilor de afaceri din strainatate care ne-au transmis exact valoarea relatiilor comerciale efectuate cu firma din Pascani. Reprezentantii firmei nu au fost gasiti la sediul social declarat”, au spus reprezentanti ai Fiscului.

Acest dosar a pornit de la o sesizare provenita din partea lucratorilor din cadrul Garzii Finanicare. De altfel, aceasta afacere ilegala a fost printre ultimele sesizari facute de Garda Financiara inainte de a fi desfiintata si transformata in Directia de Lupta Antifrauda cu sediul la Suceava. In aceeasi perioada, 2013/2014, Garda Financiara a identificat alte doua firme din Pascani care faceau parte dintr-o retea de trafic de masini. Pentru a insela statul prin neplata taxelor si impozitelor, administratorii celor doua societati comerciale numite Flavius Impex SRL si Ecotek Detail 2010 SRL au folosit acte false. De aceasta data, masinile aduse de aceste firme erau numai din Germania. Cand ajungeau in Romania, masinile erau vandute cu acte false, iar impozitele catre stat nu mai erau platite. Dosarele privind ultimele doua firme mentionate inca se afla in lucru la Parchet.

Comentarii
  • Da’ cati samsari sunt in Iasi; cand te duci la primarie imposibil sa nu te intalnesti cu unul-doi. Mereu, mereu cu aceeasi indeletnicire..Cand ii ia ANAF la scuturat pt TVA?

  • Domnilor de la ANAF celor de la Garda Financiara celor de la Politie , celor de la RAR si nu in ultimul rand celor de la Adm Locala care inregistreaza documente privind instrainarea auto prin vanzare, Dv. chiar dormiti toti ?? sau pretinde-ti ca nu stiti nimic din tot ce se intampla pe piata auto SH din Iasi?? Stiti cati samsari de talie mare sunt in Iasi daca vreti va pot enumera eu vreo 20 care nu al nici un loc de munca de mai bine de 5/6 ani dar au case terenuri si masini de lux. Deci???? ce spune-ti va bagati??
    Dificil nu??? stiam eu.

    Merci oricum

Adauga un comentariu