Eveniment-Social

Dezvaluiri despre un om de afaceri care a ridicat un important hotel din Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 04 dec. 2014

@ Totul tine de un afacerist care a ajuns din Germania la Iasi @ El a fost implicat intr-o afacere extrem de controversata @ Una dintre principalele sale investitii in capitala Moldovei a fost intr-un faimos hotel al orasului @ Recent au iesit la iveala noi date despre acesta si despre afacerile sale

Una dintre cele mai interesante povesti moderne legate de orasul Iasi a fost readusa in prim-plan de un istoric iesean! Astfel, Sorin Iftimi a abordat intr-o maniera ampla si foarte bine documentata noi date despre celebrul Hotel Petersburg (primul hotel care a aparut la Iasi) si despre proprietarul acestuia. Din pacate, in urma cu aproape un secol cladirea a fost demolata. Ea se afla undeva in fata Palatului Culturii de astazi.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Hotel Petersburg, „loc simbolic al memoriei Iasului”

Avand in vedere ca acest imobil a fost legat de momente importante ale istoriei nationale, acesta a devenit un „loc ale memoriei” orasului, suport pentru ritualurile anuale de rememorare a unor fapte si valori din trecut, considerate a fi înca de o mare actualitate.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

„Daca vom consulta Lista monumentelor istorice legate de anul 1848, vom constata ca în vechea capitala a Moldovei nu se mai pastreaza niciuna dintre cladirile care au constituit scena revolutiei din acel an. Cutremurele, razboaiele si proiectele de sistematizare ale orasului au facut sa dispara din peisajul urban iesean toate cele trei cladiri în care s-au consumat momentele Revolutiei de la 1848: Hotelul St. Petersburg, Palatul logofatului Costache Ghica si casa postelnicului Alecu Mavrocordat. În capatul bulevardului Stefan cel Mare (în fata Palatului Culturii de astazi – n.r.), pe spatiul verde, a fost pusa, la 1968, o inscriptie care arata ca «Pe acest loc, unde se afla Hotelul Petersbug, s-a desfasurat în ziua de 17 martie/8 aprilie Adunarea populara a revolutionarilor din Moldova, care a dat semnalul revolutiei burghezo-democrate din Tarile Române». Se stia ca proprietarul hotelului fusese «unicul care sa fi asezat în Iasi un hotel destul de suportabil, ceea ce nu existase pâna atunci». Acesta era Conrad Regensburg, un personaj foarte pitoresc al epocii. El se nascuse la Bamberg, în 1779. A fost înrolat într-o unitate de bavarezi în timpul campaniei lui Napoleon în Rusia (1812). Intors în localitatea natala, dupa încheierea pacii îsi încearca iarasi norocul în Rusia. Neavând parte de succes, s-a retras la Iasi, pe la 1824, unde si-a început afacerile hoteliere, care i-au adus o oarecare înflorire. Înca de pe la 1840 fusese remarcata pasiunea proprietarului si a oaspetilor sai pentru discutiile politice, temele favorite ale conversatiilor din salonul hotelului. Indiferent de locatie, Hotelul Petersburg era locul preferat de diplomati si personalitatile politice, care dezbateau chestiuni de politica interna si externa. Avem, astfel, o buna explicatie pentru faptul ca banchetele care au marcat începutul Revolutiei de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al hotelului”, reliefeaza Iftimi.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Afacere imobiliara de milioane

Dincolo de valoarea istorica pe care a avut-o aceasta cladire, ea a reprezentat la mijlocul secolului al XIX-lea si o mega-afacere imobiliara. Totul arata ca, si atunci, povestile legate de afaceristi cu bani si „combinatii” financiare erau la moda si extrem de incalcite sau dubioase. Pratic, în primavara anului 1848, firma „St. Petersburg” se instalase în casele bancherului Daniel din apropierea fostului Palat Administrativ. Hotelul era amplasat între zidul de incinta al Palatului Ocârmuirii si Hanul Turcesc al Manastirii Trei Ierarhi. S-a pastrat contractul de închiriere a caselor Daniil catre Conrad Reizenberg. Acest act este datat la 21 aprilie 1848, adica la trei saptamâni dupa desfasurarea adunarii revolutionare, fapt care nu a primit o explicatie satisfacatoare. Potrivit acestui document Conrad Regensburg lua cu chirie, pentru trei ani, casele bancherul Strul Haim Daniil «cele mari, rândul de sus, de la Ulita Mare, cu ograda lor, precum si o cuhne (bucatarie) cu doua odai alaturi, jumatate de grajd si jumatate de sura»… Pentru aceasta închiriere avea sa plateasca 1.000 de galbeni blanci în trei ani. Se stie ca evreul Michel Daniel a fost unul dintre bancherii care l-a «sponsorizat» pe Mihail Sturdza, la 1834, pentru dobândirea tronului Moldovei. Batrânul Michel Daniel a încetat din viata în luna noiembrie 1847, deci nu mai traia în timpul Revolutiei de la 1848. Cel care cumparase casa închiriata ulterior Hotelului Petersburg, era fiul cel mai mare al acestuia, Israil Chaim Daniel (1812-1902). Acesta a dezvoltat afacerile familiei, extinzându-le si în Occident. Cea mai veche banca în Moldova a cunoscut, în timpul sau, maxima prosperitate si cel mai înalt prestigiu. Casa Daniel din Iasi beneficia de garantia vestitei Banci Rothschild din Frankfurt. Astfel, acesta era constient de valoarea imobilului (peste 1.000.000 lei), si s-a îndurat sa îl dea în chirie lui Regensburg «pentru a sluji ce cel întâi hotel al capitalei, pentru comoditatea celor mai însemnate persoane din pamânteni si straini»”, mai scoate in prim-plan istoricul iesean.
Amplasat cât se poate de incomod pentru urbanisti, obturând privelistea spre Palatul Ocârmuirii, imobilul urma sa fie supus alinierii stradale, potrivit planului general, elaborat în 1897. A existat un proiect de expropriere a cladirii (prin despagubire), înca de la 1907, pusa în opera la 1926-1927. In acest interval, Comisia de soliditate a cladirilor din Iasi a declarat, la rândul ei, fragilitatea acesteia si necesitatea de a fi demolata, fiind fragilizata de recentul cutremur.

Adauga un comentariu