Magazin

Mama la 40 de ani? Opt avantaje si dezavantaje

Publicat: 10 sept. 2012
1

Din ce în ce mai multe femei aleg sa devina mame în jurul vârstei de 40 de ani, cu usoare diferente în plus sau în minus. Daca pentru unii a fi mama la 40 de ani este un lucru negativ, pentru altii este ceva perfect normal. Desigur, discutiile pe aceasta tema vor persista si, pâna la urma, alegerea este a femeilor respective. Iata, totusi, câteva avantaje, dar si dezavantaje legate de a avea un copil la 40 de ani.

Avantaje

1. Situatie materiala solida

Pe lânga faptul ca mamele de 40 de ani prezinta o speranta de viata mai mare (din moment ce si-au dorit cu ardoare un copil la aceasta vârsta, e clar ca se si îngrijesc mai mult pentru a-l putea vedea mare), acestea au, cel mai probabil, si o cariera solida care va furniza o securitate financiara sporita pentru familie si copil.

2. Rezistenta la stres

Nu numai mamele tinere sunt rezistente la stresul maternitatii. Potrivit unor studii realizate la Universitatea din California, chiar si mamele de 50 de ani sunt la fel de rezistente precum cele de 30. Concluzia cercetatorilor: femeile cu vârsta mai înaintata pot face fata la fel de bine îndatoririlor de mama, atât din punct de vedere fizic, cât si mental.

3. Conceptie târzie, viata lunga

Un studiu din 2009 al Universitatii din Utah a scos la iveala faptul ca femeile care au conceput natural si au nascut la 45 ani sau mai mult prezentau un risc de 14-17% de a muri dupa împlinirea vârstei de 50 de ani, fata de femeile care nu au nascut dupa 40 de ani.

4. Risc scazut de cancer la sân

Femeile care îsi amâna sarcina îsi reduc si riscul de a face cancer la sân, datorita alaptatului. Cel putin asa sugereaza un studiu din 2007 realizat la Universitatea din California. Riscul persista, însa, în cazul femeilor care, desi dau nastere unui copil, nu-l alapteaza.

Dezavantaje

1. Fertilitate scazuta

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta femeile care vor sa aiba copii la 40 de ani este fertilitatea scazuta. Desi înca mai ovuleaza, fertilitatea acestora începe sa scada vertiginos dupa 35 de ani si drastic dupa 40, din cauza fluctuatiilor hormonale. Exista însa si o veste buna. Stiintele reproductive se dezvolta rapid. Astfel, chiar daca amâni putin momenul în care vei deveni mama, ai sanse din ce în ce mai mari, datorita stiintei, ca visul sa ti se îndeplineasca. Tehnologiile avanseaza rapid si deja se ia în calcul criogenarea ovulelor la tinerete si pastrarea lor pentru alta data.

 2. Cresterea riscurilor

Potrivit unor cercetari realizate de Societatea Americana de Medicina Reproductiva, femeile casatorite, cu vârsta cuprinsa între 40 si 44 de ani, au risc de peste 60% sa nu ramâna însarcinate. De asemenea, aceeasi categorie de vârsta prezinta un risc de 34% de a pierde sarcina, iar riscurile sunt de 1 la 106 pentru a naste copii cu sindromul Down.

3. Mitul tratamentelor de fertilizare

Mai multe studii arata ca tratamentele de fertilizare nu cresc semnificativ fertilitatea în cazul femeilor de 40 de ani sau peste. Potrivit statisticilor, rata de succes a unor astfel de tratamente este de 15%. Tocmai de aceea, tot mai multi medici încurajeaza femeile sa accepte ovule de la donatoare mai tinere.

4. Lipsa ajutorului

Mamele de 40 de ani sunt un fel de „generatie de sacrificiu”. Ele trebuie sa aiba grija de bebelusii lor, precum si de parintii batrâni. Exista de asemenea riscul ca parintii sa le fi decedat si atunci sa nu aiba parte de ajutorul acestora în cresterea copilului. Sunt cazuri de mame de 40 de ani care nu primesc ajutor nici macar din partea sotilor, mult prea implicati în cariera. (sursa: sanatatea ta)

Adauga un comentariu