Actualitate

S-a INTAMPLAT chiar in sediul Primariei Iasi, inainte de Revelion. Totul intr-un LOC unde nu au ACCES nici macar angajatii municipalitatii – GALERIE FOTO

Publicat: 02 ian. 2017
@ Actiunea s-a declansat tocmai cu cateva zile inainte de Sarbatorile de Iarna 2016 @ Si asta tocmai la sediul Primariei Iasi, vechiul Palat Roznovanu @ Totul intr-o zona unde nu au acces nici macar angajatii municipalitatii @ Asa ceva nu s-a mai vazut de cativa ani buni @ La mijloc este vorba de peste un milion lei, chiar din fondurile Primariei @ Intr-un an si ca urmare a celor declansate luna trecuta, lucrurile se vor transforma intr-o maniera radicala si impresionanta pentru toti iesenii
 
Cu doar cateva zile inainte la trecerea in Noul An (2017 – n.r.), Primaria Iasi a demarat un proces de reparatii si de reabilitare chiar la imobilul unde functioneaza municipalitatea. Este vorba de initierea unor lucrari la o parte din acoperisul cladirii-monument a fostei capitale a Moldovei. Din informatiile oferite de catre Directia Tehnica a Primariei: „au demarat reparatii la acoperis, in valoare de 1.390.000 lei, din fondurile Primariei. Durata estimata a lucrarilor este de 12 luni”. Dincolo de toate acestea, de reliefat ca SC Conest SA, firma de constructii care deruleaza lucrarea, a amplasat deja schelele pe o parte din Palatul Roznovanu.
 
Palatul Roset-Roznovanu, un monument de arhitectura ridicat acum peste doua secole 
 
Dincolo de toate acestea, trebuie precizat ca imobilul unde isi deruleaza activitatea municipalitatea ieseana este vechiul Palat Roset-Roznovanu, un monument de arhitectura ridicat acum peste doua secole. Istoricii arata ca acesta a fost construit în deceniile VII – X ale secolului XVIII.

Citeste si : Imagini impresionante dintr-o cladire simbol a Iasului. Iesenii au asteptat cu sufletul la gura acest moment – FOTO, VIDEO

„Are codul, in Lista Monumentelor Istorice (LMI) – IS-II-m-B-04066. Cladirea adaposteste actualul sediu al Primariei Iasi. Impresionanta prin somptuozitate si prin fastul interioarelor, a fost construita în deceniile VII – X ale secolului al -XVIII-lea si restaurata între anii 1830 si 1833 de catre cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat si actuala Catedrala Mitropolitana din oras. In ansamblu, ca arhitectura, dar si prin frescele interioare si statuile ce împodobeau în 1830 exteriorul, Palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce. Pâna în 1891 când este vânduta statului, cladirea este resedinta a familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie din arena politica moldava a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iasului în epoca, a gazduit numeroase personalitati si a fost martora unor evenimente istorice semnificative”, se arata in documente. 


 

Figuri marcante ale tarii s-au perindat prin saloanele Palatului
 
Pe de alta parte, la sfârsitul secolului al XVIII-lea – 1788, se stabileste la Palat tocmai generalul rus Romanov si mai apoi, întreaga diplomatie rusa, aflata aici în perioada Regulamentului Organic (1829 – 1831). De altfel, în 1866, familia Roznovanu, sustinuta de forte politice din Rusia, încearca organizarea unui complot ce urmarea urcarea în scaunul Moldovei a lui Nunuta Roznovanu, dar planul se soldeaza cu un esec.

Citeste si : S-a intamplat chiar sub BIROUL primarului. Scena este una de-a DREPTUL SENZATIONALA – GALERIE FOTO

„Un esec a fost si încercarea fostului domnitor Mihail Sturdza, stabilit aici în 1858, de a reveni la putere, la zece ani de la plecarea din tara. Figuri marcante se perinda prin saloanele Palatului Roznovanu in deceniile VII-VIII ale secolului al-XIX-lea: Majestatea Sa Carol I, Natalia Kescu, care va deveni Regina Serbiei în 1882, dar si celebra Hariclea Darclée. Între anii 1892 – 1892, Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Razboi Mondial, între 1916 – 1918, când a gazduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucuresti. În încaperea în care se afla acum chiar Cabinetul Primarului, îsi avea biroul Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, iar în actuala Sala de Sedinte a Consiliului Local s-a întrunit în 1918, Consiliul de Razboi al României. În deceniile II-IV ale secolului XX, Palatul cunoaste din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si, din 1970, sediul Primariei Iasi. Dupa 1990 s-au perindat prin Sala Mare a Palatului, un sir de personalitati ale vietii politice românesti, membrii Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ai statelor din toate colturile lumii”, se mai arata in istoria valorosului edificiu al Iasului. 

Citeste si : EXCLUSIV! Imagini senzationale din interiorul Palatului Culturii, dupa reabilitare – GALERIE FOTO 

Adauga un comentariu