Eveniment-Social

Sute de parinti au refuzat sa-si vaccineze copiii

Publicat: 06 mart. 2015
1

In ultimele trei luni (decembrie 2014 – februarie 2015), foarte multi parinti din judetul Iasi au refuzat sa-si vaccineze copiii impotriva mai multor boli grave de frica unor reactii adverse. De exemplu, in luna ianuarie, peste 20 de elevi de la scoli din Arges si Bacau au ajuns la spital dupa ce li s-a administrat vaccinul impotriva difteriei si tetanosului. Copiii prezentau ameteli, stari de lesin si amorteli. La Iasi, pentru acelasi vaccin, 605 parinti nu au dorit ca fiul sau fiica sa fie imunizati impotriva acestor boli. Medicii spun ca o parte dintre parinti citesc pe internet despre reactiile adverse si nu mai vin sa discute cu ei despre acestea si refuza vaccinarea copilului.

Este vorba despre elevii din clasele a VIII-a si a IX-a. Cele mai putine refuzuri s-au inregistrat la administrarea vaccinului ROR, un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Doar 74 de parinti nu au dorit sa-si imunizeze copiii. Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune deosebit de infectioase care pot genera complicatii grave, inclusiv meningita, encefalita (inflamarea creierului) si surzenie. In sarcina pot crea complicatii care afecteaza fatul si se poate ajunge la avort spontan. In momentul in care persoana vaccinata vine in contact cu virusul, organismul il va recunoaste si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.

„La clasele mari chiar elevii sunt cei care refuza sa fie vaccinati. Sunt peste o mie de copii care nu au fost imunizati impotriva poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei, tetanosului, difteriei. Raportat la numarul de copii, elevi, numarul celor care au refuzat vaccinul nu este foarte mare”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la Directia de Sanatate Publica Iasi. Vaccinarea face parte din programul national de imunizare al Ministerului Sanatatii.

Adauga un comentariu