News Flash:

Bolnavii mor, directorul si-a tras bar in spital

16 Ianuarie 2009
9383 Vizualizari | 17 Comentarii
• In timp ce Spitalul de Recuperare face parte dintr-un program european antifumat, conducerea unitatii medicale si-a dat acceptul ca in incinta spitalului sa functioneze un bar in care se fumeaza zilnic, in intervalul orar 6.30 - 22.00Administratorul a declarat ca in bar se fumeaza cu acordul conducerii unitatii medicale, implicit al fostului manager Cristina Dobre Barul este situat langa blocul alimentar si vizavi de Clinica ORLAdministratorul firmei care detine barul este italianul Roberto Pironato, care nu a platit chiria si utilitatile catre spital de aproape un an de zileIn tot acest timp, conducerea spitalului l-a pasuit si i-a mai dat un termen pana pe 23 ianuarieLa licitatia pentru inchirierea spatiului de 315,81 metri patrati a participat firma italianului, SC 0040 SRL, si cea a sotiei acestuia, SC Alianta L.T.D. SRLBolnavii din Clinica de Reumatologie nu au mai primit medicamente din luna mai a anului trecutSeful clinicii, prof. dr. Rodica Chiriac, nu a luat nici o masura pentru ca nu vrea sa deranjeze conducerea Au fost zile in care bolnavii au primit doar paracetamol sau cate o pastiluta din mostrele aduse de firmele de medicamenteFostul manager, deputatul Cristina Dobre, sustine ca datoriile de la bar pot fi recuperate doar in instanta Fostul manager nu recunoaste lipsa medicamentelor

In timp ce Spitalul de Recuperare face parte dintr-un program european antifumat, conducerea unitatii medicale si-a dat acceptul ca in incinta spitalului sa functioneze un bar in care se fumeaza zilnic, in intervalul orar 6.30-22.00.

De un an de zile, fostul manager Cristina Dobre a inchiriat la parterul spitalului, vizavi de Clinica ORL si langa blocul alimentar, un spatiu de 315,81 metri patrati societatii comerciale 0040 SRL, din Iasi, la un pret de 10,58 lei pe metru patrat. In acest spatiu patronul firmei, italianul Roberto Pironato, a deschis un bar unde se fumeaza fara nici o restrictie. Mai mult, nu se respecta nici normele legale in vigoare privind interzicerea fumatului in unitatile publice, mai ales ca este vorba de un spital. Nu exista nici o delimitare intre bar si Clinica ORL sau blocul alimentar al spitalului. Mai mult, angajatii barului au acces atat pe holul unde se afla clinicile, cat si in blocul alimentar. Mai precis, spatiul unde se prepara pizza sau alte preparate care se vand la bar este chiar langa blocul alimentar al unitatii medicale. Directorul firmei SC 0040 SRL, Ioana Cojocaru, a declarat ca in bar si, implicit, in spital se fumeaza cu acordul conducerii unitatii medicale. "Se fumeaza cu acceptul directiei spitalului. Refuz sa fac alte declaratii", a spus Ioana Cojocaru. Italianul Roberto Pironato a refuzat sa faca orice declaratie. Managerul interimar si directorul administrativ, Carmen Cumpat, a tinut sa precizeze ca habar nu are ca se fumeaza in spital. "Nu stiam ca se fumeaza in bar. In spital nu se poate fuma. Vom lua niste masuri", a declarat Carmen Cumpat. Este greu sa aplici sanctiuni impotriva acestei firme din moment ce, zilnic, conducerea spitalului primeste cafeaua si masa de pranz de la barul de dupa colt.

"Ce pot sa mai spun?"

Conf. dr. Paraschiva Postolache este coordonatorului Programului national al Ministerului Sanatatii impotriva fumatului. Inca din anul 2005, Spitalul de Recuperare face parte dintr-un program european antifumat. De precizat ca medicul Paraschiva Postolache isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului de Recuperare si nu este de acord ca se fumeaza in barul din incinta unitatii medicale. "Ce pot sa mai spun? Lupt din 2005 impotriva fumatului. Tot din acest an, Spitalul de Recuperare face parte dintr-un program european «Spitale fara fumat», impotriva fumatului. Noi nu putem sanctiona. Conducerea spitalului nostru stie ca in spital fumatul este interzis", a declarat conf. dr. Paraschiva Postolache.

Spitalul nu a primit nici un leu de un an de zile, patronul SC 0040 SRL nu a platit nici chiria, nici utilitatile catre spital. Dimpotriva, acesta a fost lasat in pace de catre proprietar, chiar daca se folosea de un spatiu public si abuza de utilitatile unitatii medicale. Intre Spitalul de Recuperare si SC 0040 SRL a fost incheiat un contract de inchiriere cu nr. 12501 din 06.09.2007. Contractul are o durata de 5 ani si poate fi prelungit la expirarea termenului cu acordul scris al partilor. Barul a inceput sa functioneze din luna februarie 2008. In contract nu exista o clauza prin care chiriasul este obligat sa elibereze spatiul in momentul in care intarzie cu plata chiriei si a utilitatilor. La art. 5.1 si 5.3 din contract se mentioneaza: "Suma stabilita prin prezentul contract este scadenta lunar pana la data de 15 ale lunii urmatoare celei pentru care se face plata. Pentru neachitarea la termenul scadent a sumei, locatarul datoreaza majorari calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei".

In prezent, SC 0040 SRL are o datorie catre spital in valoare de 57709 lei, reprezentand chiria si utilitatile pentru anul trecut. Managerul interimar, Carmen Cumpat, a precizat ca, anul trecut, au fost trimise doua somatii catre firma italianului, dar nu s-a mai luat nici o masura. Zilele trecute, a fost trimisa o alta somatie italianului Roberto Pironato pentru a-si achita datoria catre spital, dar a mai fost pasuit de conducerea spitalului pana pe 23 ianuarie. "Noi de la 1 ianuarie nu am mai prelungit contractul si am somat firma sa ne plateasca datoria. Nu exista o clauza de reziliere a contractului daca chiriasul nu isi achita lunar datoriile catre spital. Ei au inceput activitatea din februarie 2008 si, intr-adevar, nu au platit chiria si utilitatile de foarte mult timp", a declarat Carmen Cumpat.

Licitatie paguboasa

La licitatia organizata de spital pentru inchirierea acestui spatiu au participat societatile comerciale Alianta L.T.D. SRL din Iasi si 0040 SRL din Iasi. Administratorul SC Alianta L.T.D. este Ioana Cojocaru, iar administratorul SC 0040 SRL este italianul Roberto Pironato, sotul Ioanei Cojocaru, dupa cum a recunoscut chiar managerul interimar al spitalului. "Spatiul a fost atribuit prin licitatie. La licitatie au participat firmele Alianta L.T.D. si 0040. Nu stiu cine este administratorul SC Alianta L.T.D. Stiu ca Ioana Cojocaru este sotia lui Roberto Pironato si director la SC 0040 SRL", a tinut sa precizeze managerul interimar. Fostul manager al spitalului, deputatul Cristina Dobre, sustine ca datoria de la SC 0040 SRL poate fi recuperata doar in instanta. Mai mult, aceasta sustine ca exista un regulament intern al spitalului prin care fumatul este interzis in unitatea medicala. "Pe vremea mea am avut probleme cu ei. Exista un regulament intern al spitalului in care se specifica faptul ca fumatul este interzis in spital. Sa-mi arate doamna Cojocaru hartia prin care i-am dat voie sa se fumeze in bar, in incinta spitalului. Pentru recuperarea datoriilor, spitalul trebuie sa se adreseze instantei. La inceputul lunii decembrie le-am trimis o somatie sa plateasca datoriile pentru ca noi trebuie sa dam 20 la suta si primariei, pentru ca spitalul se afla in proprietatea lor", a declarat deputatul PNL, Cristina Dobre.

Bolnavii nu au medicamente

In timp ce conducerea Spitalului de Recuperare inchiriaza spatiile unitatii medicale fara a incasa vreun ban, bolnavii din clinici nu au medicamente. Medicii de la Clinica de Reumatologie nu pot administra tratament pacientilor, pentru ca nu exista medicamente. Situatia persista din luna mai 2008. In ciuda nenumaratelor sesizari ale medicului Corina Nacu din Clinica de Reumatologie, conducerea spitalului nu a luat nici o masura.

De luni de zile, tratamentul medicamentos al bolnavilor este inexistent. Pe perioada spitalizarii, pacientii sunt obligati sa-si cumpere medicatia, daca situatia financiara le permite. Conform legii, orice bolnav internat in spital trebuie sa beneficieze de tratament medicamentos inclusiv pentru alte afectiuni decat cea pentru care a necesitat spitalizare. Toate acestea in conditiile in care chiriasii spitalului sunt lasati sa-si desfasoare activitatea fara a-si plati datoriile catre unitatea medicala.

"Din luna mai 2008 nu avem medicamente in clinica pentru bolnavi. Le-am spus bolnavilor ca nu avem medicamente. Eu nu pot sa le prescriu reteta ca sa-si cumpere medicamentele pe perioada spitalizarii. Am facut nenumarate referate la conducerea spitalului si am explicat situatia disperata care exista in Clinica de Reumatologie si mi s-a spus ca nu sunt bani. In Clinica, bolnavul beneficiaza doar de fizioterapie, fara a primi tratamentul medicamentos. Nu am avut antiinflamatorii, antialgice, vaso-dilatatorii cerebrale si lista poate continua. Directorul medical a ridicat din umeri si mi-a spus ca nu sunt bani si mai intai trebuie platite salariile. Cheltuielile de salarii sunt separate de cheltuielile pentru medicamente", a declarat dr. Corina Nacu. Toate acestea s-au intamplat cand managerul spitalului era nora deputatului Traian Dobre, medicul Cristina Dobre. Actualul deputat PNL Cristina Dobre a lasat mii de bolnavi sa sufere pe patul de spital fara a avea niste medicamente.

In schimb, deputatul Cristina Dobre a inchiriat spatiile spitalului unor persoane dubioase care nu si-au achitat lunar datoriile catre unitatea medicala si, cu toate acestea, au fost lasate sa functioneze in continuare.

Seful clinicii nu vrea sa deranjeze conducerea

Seful clinicii, prof. dr. Rodica Chiriac, nu a luat nici o masura, deoarece nu a vrut sa se puna rau cu conducerea spitalului. Aceasta a preferat sa-si asigure spatele decat sa aiba grija de bolnavii din clinica. Zile intregi, bolnavii de la Reumatologie au fost tratati doar cu paracetamol. De asemenea, arareori bolnavii au mai primit cate o pastiluta din mostrele lasate de firmele de medicamente. "Ceea ce facem noi nu se numeste tratament. Este o magarie. Au fost zile cand singurul medicament pentru bolnavi a fost paracetamolul. Seful clinicii nu a luat nici o masura pentru ca a spus ca nu vrea sa se puna rau cu conducerea spitalului. Aici este vorba de bolnav. Am mai avut mostre de medicamente de la firme si am impartit cate o pastila bolnavilor. Nu pot sa pun un diagnostic bolnavului fara VSH. Nu exista posibilitatea sa facem VSH-ul bolnavilor. Am bolnavi care vin in urgenta cu tensiunea 22 si nu am cu ce sa-i tratez. Asa ceva nu se mai poate. De doua zile ni s-a adus un singur medicament, Movalis", a spus medicul Corina Nacu. Numai in cursul anului trecut, 2274 de bolnavi au necesitat spitalizare continua, iar alti 1.100 au avut nevoie de spitalizare de zi. Seful clinicii, prof. dr. Rodica Chiriac, recunoaste ca situatia este grava, dar conducerea spitalului a informat-o ca nu sunt fonduri. "Lipsa medicamentelor din clinica este o problema care devine din ce in ce mai apasatoare. Ne-am adresat directiei spitalului si ni s-a spus ca situatia financiara nu le permite sa achizitioneze medicamente. Nu este adevarat ca nu m-am adresat conducerii, dar nu as spune ca vina este a directiei unitatii medicale, ci a sistemului", a declarat prof. dr. Rodica Chiriac.

Managerul nu a vazut, nu a auzit

Managerul interimar si directorul administrativ al Spitalului de Recuperare, Carmen Cumpat, se jura ca habar nu a avut ca bolnavii din Clinica de Reumatologie nu au medicamente. "Nu am fost informata ca bolnavii din Clinica de Reumatologie nu au medicamente. Nu am primit nici o sesizare sau un referat din partea medicilor sau sefului clinicii. Saptamana trecuta am facut procedura de achizitie. Nu s-a discutat aceasta problema. Astazi (ieri-n.r.) am sa verific", a declarat Carmen Cumpat. Este inadmisibil ca un manager de spital, fie el si interimar, sa nu stie ca zeci de bolnavi urla de durere pentru ca nu exista in clinica macar o pastila. Daca macar o data pe saptamana ar fi mers din clinica in clinica, poate ca atunci managerul ar fi aflat ca bolnavul nu primeste in spital nici macar o pastila. "Numai doamna profesor Chiriac putea spune ca nu sunt medicamente. Poate nu au fost toate medicamentele, dar asa a fost bugetul. In condicile de la farmacie se poate vedea ca s-au dat medicamente bolnavilor", a spus fostul manager Cristina Dobre.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

licitatie paguboasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (17)

3 Sud- Est  | #53874
Incepe sa se afle in sfarsit, adevarul despre aceasta doamna cumpat care distruge totul pe unde trece, lasand in urma mari lipsuri financiare. felicitari pt articol!
Nici Dobre nu a fost mai breaza! Nu a facut nimic pt noi, cei de la spital!
Mihai Vlad  | #53875
D-na Paraschiva Postolache este cea care a facut falsuri pentru a putea pensiona vreo 10-15 clienti; bet-ul: cam 500 de coco de om. Conducerea, mai exact seful sau direct s-a prins, iar voi acum ii luati declaratie... He, he, priceputi jurnalisti.
maria  | #53876
La spitalul de recuperare numai cu bani grei ajungi.Ce fac doctorii , asa intelectuali avem , nu respecta o lege de a nu se fuma in incinta spitaelor si a altor instit..Atunci ce sa mai zici de baruri si restaurant. Pai in occident cind sa dat aceasta lege----ITALIA fostprima cu toata mafia ei si tot se respecta, GERMANIA;FRANTA. La noi nici intelectuali macar nu respecta aceasta lege, ce sa mai zicem de toti mojicii , ca sunt destui. DE ce nu se fac controale si sa-i amendze, dar nu sa umble cu spaga sa scape de amenda. Vedeti aici este problema, relatle, pilel si mita impiedica sa fie respectata legea in romania. ASTA ARATA CIT UNTEMDE CIVILIZATI SUTEM UN POPOR DE MIJERABILI , FARA PIC DE EdUATIE. Dar ne batem cu pumnul in piept c suntem intelectuali si muncim din greu vrem salarii mari, sa putem face viciile si mofturile de intelectuali.
cristina  | #53877
doamna dr postolache stie doar sa ceara bani de la bolnavi.soacra mea bolnava de cancer a fost pensionata de dumneaei dupa ce i-a dat 500 de euro si are datorii pana la moarte.rusine sa ii fie un om cu cancer trebuie sa o plateasca ca sa o pensioneze
gica  | #53878
Spitalul de Recuperare este infestat de interese, de organizare defectuoasa si spagi. Medicul Corina Nacu cea virtuoasa din articol a angajat-o pe nepoata ei Alina Nacu in functia de psiholog al Sp. de R. unde "surpriza" a fost unica candidata. Ce straniu nu-i asa?, Daca s-ar uita cineva sa vada la ce ora vin medicii si lace ora pleaca si-ar da seama ca la ora 13.00 au disparut 80% din acestia la ore la facultate, la cabinetul particular etc.Vrei sa te internezi la reumatologie? Un cosmar. La proceduri daca nu dai spaga se tipa la tine de nu te vezi si in plus te tine jumatate din timpul alocat unei asemenea operatiuni. Poate reporterii se vor duce cu camera ascunsa si vor da in vileag ce se intimpla acolo.
XXX  | #53879
IAR DIRECTORUL DE INGRIJIRI DE LA RECUPERARE PARASUTA AIA DE CARMEN GREIEROSU SI-0 TRAGE CU DOCTORASUL EI CHIAR IN SPITAL .DAR NIMENI NU VEDE SI NU AUDE
RAZVAN  | #53880
Eu am fost acolo si m-au tratat bine.Vorbiti prostii,carcotasilor:D.In plus,fata de cum arata acest spital in 2006..eu zic ca e o diferenta(in sensul bun).Dar na ..asa sunt articolele platite :P.
Internat la Recuperare  | #53881
Lasati articolele de 2 lei, am fost internat acolo si pot spune ca nu e deloc cum spuneti voi !
hahahaha  | #53882
Bzi Iasi scrieti articole de tot rahatul.Mama mea lucreaza acolo si totul e ok.
Elena  | #53883
Si mama mea a fost internata la spitalul de recuperare si se da spaga la greu acolo,iar daca nu vrei sa dai nimic se comporta de parca ai fi in penitenciar,fara umanitatea de care are cel mai mult nevoie un bolnav,este incredibil cum acesti "oameni" in halate albe au ajuns sa se injoseasca pentru bani si aici tot sistemul este de vina ca nu-i plateste asa cum ar trebui,dar ei nu realizeaza ca altii chiar nu au de unde sa de-a si mai vor si ei sa traiasca fara suferinta pentru care se afla acolo,ca de bine nu ajunge nimeni in spital.E trist si ma intreb de ce nu-si da demisia cel care manageriaza spitalul.......???????????.
lica  | #53884
Doar atat...de zeci de ani de cand lucrez la spitalul asta vazut o lipsa mai mare de medicamente si materiale sanitare...iar gaura este lasata de mult laudata managera ...doamna dr. Dobre, cred ca e nedrept sa incriminam noua conducere care trebuie sa supravietuiasca unei mosteniri greu de dus...iar d-na dr. Nacu...de ce vorbeste abia acum, daca sufera pentru bietii pacienti din mai 2008??? Declinul a inceput cam de la managementul dumneaei...Nepoata...psiholog la spital...intamplator?? Sa fim seriosi!!!!!!!!!!
Am spaga de dat  | #53885
Organizez filaj contra spagii la Sp Recuperare, (se filmeaza) cine se baga?
Militia  | #53886
Sa vina Garda Financiara, Politia, Criminalistica, la Sp Recuperare, e jale!
stundent la medicina din ardeal  | #53887
haha ..... moldoveni
florin  | #125414
dr nacu nu este nebuna de la recuperare care are 70 de câini și pisici?
pacienta  | #125539
nu 70 ci vreo 90 de animale. ce mai o adevarata Cruela a zilelor noastre.va dați seama ce mizerie și ce putoare este la ea acasa . cred că pe dinăuntru are numai ghemotoace de păr. scărbos ce mai
Gia  |  #277188
cei care o judeca pe doamna doctor Nacu , pt ca are animale acasa ,sa va fie rusine . Atata timp cat nu a scuturat pe voi " ghemotoace de par " ar trebui sa va tineti gura . prea putini oameni in ziua de azi au sentimente fata de animale .
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1626 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025259 (s)