Religie

Cum este corect sa ne adresam parintilor nostri: tu, matale, dumneata

Publicat: 12 iul. 2018
14

Cum este corect sa ne adresam parintilor nostri: tu, matale, dumneata? Vedeti raspunsurile duhovnicilor la cele mai neasteptate intrebari ale copiilor. Raspunsul parintelui Ioan Cretu din s. Alexeevca, r-nul Edinet: Atunci cind ne adresam parintilor matale, dumneata evident ca manifestam o atitudine de respect. Cind spunem parintilor tu, sigur in aceste cazuri noi uitam diferenta de virsta si dorim sa fim egali cu ei, ceea ce nu este corect. Astazi copiii vor sa para mai destepti decit cei virstnici, insa uita ca intelepciunea vine o data cu anii. Daca cunosti multe limbi si posezi calculatorul, inca nu inseamna ca esti mai intelept decit o bunica de la sat. Stiati ca in Biblie este indicata o porunca pe care daca o vom respecta ni se fagaduieste ca vom trai multi ani si vom fi fericiti? Interesant, care este aceasta porunca?! Sa deschidem Biblia la Cartea Iesirea capitolul 20, versetul 12 si sa citim: „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti multi ani pe pamint”.

E bine sa stii ca asa cum te comporti tu fata de parintii tai, asa se vor comporta si copiii tai fata de tine. De ce nu e bine sa strivesc o omida daca asta tare vreau? Da, nu e bine sa strivesti nici macar o omida, numai din motivul ca tare vreai. Nu intotdeauna tot ce vrem ne este de folos. Faptul ca iubesti sa strivesti vietuitoarele demonstreaza ca inima ta este impietrita, ca iubeste sa provoace durere. Nu este bine. Dumnezeu este Iubire si are mila fata de oameni. De aceea si noi oamenii trebuie sa fim iubitori si milostivi, caci astfel ne vom asemana cu Dumnezeu. Dar cit de frumos este sa fim asemenea lui Dumnezeu! Chiar Iisus Hristos ne-a spus sa fim desavirsiti asa cum Tatal Ceresc desavirsit este. Iti dai seama, noi oamenii suntem chemati sa fim sfinti si desavirsiti! Trebuie sa educam aceste virtuti in sufletul nostru. Dar despre care mila poate fi vorba atunci cind copii ucid insectele neajutorate, pasarile, chinuiesc animalele? Altceva este in cazul cind stropim copacii fructiferi si-i curatim de omizi pentru ca ei sa ne dea roada. In aceste situatii se poate de luptat cu omizile. Dar e bine ca atunci cind vom culege fructele sa nu uitam sa impartim si celor nevoiasi. Dar asa fara nici un motiv nu este bine sa ucidem nici o insecta. Nu noi i-am dat viata. Incearca si creaza tu din nimic o omida vie! Vei reusi? Sigur ca nu! Atunci n-ai dreptul sa strivesti ceea ce nu-ti apartine, asa doar ca-ti place. Si sa nu uitam ca oamenii in fata lui Dumnezeu sunt tot atit de mici si neajutorati cum sunt insectele fata de noi.

Ca sa intelegi mai bine raspunsul citeste poezia de mai jos: Ochiul lui Dumnezeu / Nimanui sa nu-i faci rau / Ca te vede Dumnezeu, / Tu, cind vezi un vierme mic, / Nu-l strivi, nu-i fa nimic. / Rau nu-ti face nici un pic / Sa nu-i faci nici tu nimic, / Cit il vezi de mititel Dumnezeu stie de el. / Firul ierbii il hraneste / Iar roua il racoreste / Lasa-l si nu-i face rau, / Ca te vede Dumnezeu.
Adauga un comentariu